insurance europe logo

Insurance Europe: Να δημιουργήσουμε ένα γνήσιο συνταξιοδοτικό ευρωπαϊκό προϊόν

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου,

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τελευταία σε ρυθμιστικό επίπεδο αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη ευρωπαϊκή οδηγία για την δημιουργία Ενιαίας Αγοράς στην ΕΕ για προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα (PPP), αφού μετά το σχετικό έγγραφο διαβούλευσης με τις θέσεις της ΕΙΟPA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων), επάνω στο ζήτημα τοποθετήθηκε και η Insurance Europe.

Οπως δήλωσε το στέλεχος της Insurance Europe Nicolas Jeanmart, “Η Insurance Europe στηρίζει το project της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού συνταξιοδοτικού προϊόντος (PEPP) και καλωσορίζει την παραδοχή της EIOPA ότι θα πρέπει να αποτελεί ένα γνήσιο συνταξιοδοτικό προϊον. Ωστόσο, εγείρεται ένας αριθμός ερωτημάτων σχετικά με την προτεινόμενη μεταχείριση ενός τέτοιου προϊόντος, ιδίως όσον αφορά τις ελάχιστες επενδυτικές περιόδους και την φάση που καταβάλλεται η σύνταξη (decumulation phase).

Κατά την άποψη της Insurance Europe, είναι ζωτικής σημασίας το προϊόν που “οραματίζεται”  η EIOPA να ενσωματώνει ελάχιστες επενδυτικές περιόδους, επιτρέποντας στον καταναλωτή να έχει πρόσβαση στα οφέλη των μακροπρόθεσμων επενδύσεων. Εξίσου σημαντικό είναι να δοθεί η ενδεδειγμένη προσοχή στην φάση “μη σώρευσης” κατά τον σχεδιασμό του προϊόντος, ώστε το καλύτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές να είναι εγγυημένο. Διαφορετικά, το PEPP ίσως καταλήξει να μοιάζει περισσότερο με βραχυπρόθεσμη επένδυση, παρά με μακροπρόθεσμο συνταξιοδοτικό προϊόν.

Η Insurance Europe εκφράζει προβληματισμό για το η EIOPA συνδέει τα συσκευασμένα επενδυτικά προϊόντα για ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικά προϊόντα βασιζόμενα σε ασφάλιση (Packaged Retail Investment and Insurance-Based Investment Products- PRIIP’s) με το προτεινόμενο πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν, δεδομένου ότι τα δυο προϊόντα δεν είναι εύκολα συμβατά μεταξύ τους.  Θεωρεί δε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο να διασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται στους μελλοντικούς συνταξιούχους τους βοηθούν στο να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για τη συνταξιοδότησή τους. Αυτό απαιτεί εστιασμένη και στοχευμένη πληροφόρηση για τις συντάξεις.

Τα σχόλια της Insurance Europe γίνονται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το PEPP, μετά από πρόσκληση της Κομισιόν στα ενδιαφερόμενα μέρη. “Η Insurance Europe θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το project του PEPP, ώστε να συμβάλλει σε μια λύση που θα ενδείκνυται στις συνταξιοδοτικές ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών”, κατέληξε ο κ. Jeanmart.

Υπενθυμίζεται ότι η EIOPA είχε υποστηρίξει ότι το PEPP πρέπει να έχει τυποποιημένα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα συγκεκριμένες συνοδευτικές πληροφορίες στα πρότυπα των PRIIP’s. Βασικός στόχος της EIOPA είναι να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός εποπτικού περιβάλλοντος για τα PΕPP’s ώστε να καταστούν πηγή πρόσθετων εσόδων για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.