«Κόβει» τις γενικές ασφαλίσεις στη Μέση Ανατολή η Zurich

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

“Τίτλους τέλους” βάζει στις δραστηριότητές της στον κλάδο γενικών ασφαλειών στη Μέση Ανατολή η Zurich Insurance, λόγω των “περιορισμένων προοπτικών για κερδοφόρο ανάπτυξη στην περιοχή”.

Η κίνηση εντάσσεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που υλοποιεί ο ελβετικός ασφαλιστικός όμιλος, μετά την αποκάλυψη “σκελετών” στα βιβλία της αμερικανικής θυγατρικής και την απόφαση να εγκαταλείψει το σχέδιο εξαγοράς της βρετανικής RSA.

Όπως ανακοίνωσε η Zurich, θα διακόψει την παροχή υπηρεσιών γενικών ασφαλειών σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, το Κουβέιτ , το Μπαχρέιν και το Λίβανο έως το τέλος του 2016. Θα σταματήσει να προσφέρει νέα συμβόλαια άμεσα και τα υφιστάμενα δεν θα ανανεωθούν στη λήξη τους.

Η εταιρεία θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στις ασφάλειες ζωής στην περιοχή και να εξυπηρετεί τους μεγάλους πελάτες της χρησιμοποιώντας την άδεια παροχής αντασφαλιστικών υπηρεσιών που έχει στο Ντουμπάι.

Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν μετά από στρατηγική αξιολόγηση ολόκληρου του βραχίονα γενικών ασφαλειών της εταιρείας, υπό την εποπτεία του διευθύνοντος συμβούλου της Zurich Μάρτιν Σεν. Είχε προηγηθεί η περικοπή 440 θέσεων εργασίας στη μονάδα της Μεγάλης Βρετανίας στις αρχές Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Zurich ανακοίνωσε βουτιά 79% στα καθαρά κέρδη γ’ τριμήνου (που διαμορφώθηκαν στα 207 εκατ. δολάρια), εξαιτίας των προβλημάτων στη μονάδα ασφάλισης αυτοκινήτου στις ΗΠΑ αλλά και τη ζημία 275 εκατ. δολαρίων που “έγραψε” η εταιρεία, λόγω των ασφαλιστικών απαιτήσεων που συνδέονται με το πολύνεκρο δυστύχημα στο κινεζικό λιμάνι του Τιαντζίν τον Αύγουστο, το οποίο κόστισε πάνω από 2 δισ. δολάρια στον ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό κλάδο.