Ασφαλιστικές: Ντόμινο αποχωρήσεων

Επικαλούμενες αντιμονοπωλιακούς κινδύνους αλλά και στρατηγικούς στόχους σε διάστημα ενός μήνα σχεδόν άνοιξαν την πόρτα εξόδου της Συμμαχίας Ασφαλιστικών ΝΖΙΑ του ΟΗΕ για το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα τρεις κολοσσιαίες ασφαλιστικές.

Ελενα Ερμείδου

Πρώτη των ασφαλιστικών εξήλθε η Γερμανική Munich Re, ακολούθησε η Ελβετική Zurich και τελευταία η Hannover Re, η 3η μεγαλύτερη αντασφαλιστική στον κόσμο που ανήκει στην Talanx.

Και οι τρεις μεγάλες (αντ)ασφαλιστικές  Munich Re, Zurich, και  Hannover Re ανακοίνωσαν ότι αποχώρησαν από την Συμμαχία μετά από προσεκτική εξέταση του θέματος και ότι είναι επικεντρωμένες στους στρατηγικούς τους στόχους.

Ειδικότερα:

Η Hannover Re απέφυγε να αιτιολογήσει την αποχώρηση της με βάση τους κινδύνους των μονοπωλίων, ωστόσο με λιτή δήλωση της ανακοίνωσε ότι το θέμα της αποχώρησης το εξέτασε διεξοδικά και ότι στόχος της είναι να στηρίξει την αειφορία στην οικονομία και την Συμφωνία των Παρισίων.

Το ίδιο περίπου μέτρο χρησιμοποίησε και η Ελβετική Zurich η οποία επιχειρηματολογώντας ανέφερε ότι ο στόχος της είναι να στηρίξει τους ασφαλισμένους της καθ’ όλη την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου προς το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Αντίθετα, η Munich Re  που ήταν και αυτή που άνοιξε την ‘εξόδιο ακολουθία’ επικαλέστηκε τους αντιμονοπωλιακούς κινδύνους που περιορίζουν το εύρος των στόχων για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Συσχετισμοί κίνδυνοι CO2 με underwriting χαρτοφυλάκια

Και οι τρεις ασφαλιστικές πριν αφήσουν πίσω τους την Συμμαχία συσχέτισαν λεπτομερώς του κινδύνους εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα με τα ασφαλιστικά και αντασφαλιστκά τους χαρτοφυλάκια.

Φόβοι για ντόμινο εξελίξεων

Κατόπιν των εξελίξεων αυτών κύκλοι της (αντ)ασφαλιστικής αγοράς θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρξουν σύντομα και άλλες αποχωρήσεις ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών από την Συμμαχία NZIA, κάνοντας ακόμα λόγο για τον κίνδυνο διατήρησης της σταθερότητας της Συμμαχίας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*