«Ψαλίδι» 40% στις πρόωρες συντάξεις ζητούν οι θεσμοί

του Νώντα Χαλδούπη

Ένα ισχυρό αντικίνητρο στη συνταξιοδότηση πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας (65 έτη για τους άνδρες, 60 για τις γυναίκες) προτείνουν οι θεσμοί στην κυβέρνηση, ζητώντας να «ψαλιδισθούν» κατά 40% οι συνολικές συντάξιμες αποδοχές όλων όσοι αποχωρούν πρόωρα.
Ειδικότερα, σε συνάντηση που είχαν σε κεντρικό ξενοδοχείο, την Τετάρτη, εκπρόσωποι των δανειστών με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ζήτησαν να γίνει ακόμη πιο αυστηρό το καθεστώς υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών (από κύρια και επικουρική σύνταξη) για όσους αποχωρούν έχοντας συμπληρώσει μεν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, αλλά χωρίς να έχουν φθάσει και στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Έτσι, οι θεσμοί ζητούν, για τα χρόνια μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας να καταβάλλεται μόνο το 60% των συντάξιμων αποδοχών, ενώ η πλήρης σύνταξη να καταβάλλεται μετά τη συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου.
Στην ίδια συνάντηση, συζητήθηκε διεξοδικά και το θέμα της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, που αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης βάσει του μνημονίου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν σε μια «καθαρή» λύση, δηλαδή στην ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα ταμείο με κορμό το ΙΚΑ και όλων των επικουρικών ταμείων σε ένα οργανισμό με κορμό το ΕΤΕΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ενστάσεις ως προς τη γενική κατεύθυνση της ενοποίησης των ταμείων, αλλά έχει επεξεργασθεί ένα σχέδιο για την ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης, το οποίο παραπέμπει στο μοντέλο του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων, όπου επιμέρους κλάδοι ασφαλισμένων έχουν τεθεί υπό κοινή «ομπρέλα», διατηρώντας σε σημαντικό βαθμό την αυτοτέλειά τους.