Σε ανάπτυξη η ασφαλιστική αγορά της Τουρκίας

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σημαντικές προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης εμφανίζει η ασφαλιστική αγορά της Τουρκίας, σύμφωνα με μελέτη της BMI Research (θυγατρικής του οικου αξιολόγησης Fitch). H διατήρηση ικανοποιητικών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης (της τάξης του 3% για φέτος και το 2016, σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η EBRD) θα στηρίξουν την επέκταση τομέων όπως οι γενικές ασφάλειες και η ασφάλιση πιστώσεων, ενώ η ενίσχυση των εισοδημάτων των νοικοκυριών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για προϊόντα ζωής και υγείας. Βραχυπρόθεσμα, οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών ίσως οδηγήσει σε συρρίκνωση των ασφαλίστρων σε όρους δολαρίου, ωστόσο σε μεσοπρόθεσμο οριζοντα αναμένεται…υγιής αύξηση των ασφαλίστρων τόσο σε όρους τοπικού νομίσματος όσο και δολαρίου.

Στην τουρκική αγορά δραστηριοποιούνται όλες σχεδόν οι μεγάλες ξένες ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και πολλές τοπικές. Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (12,22% το α’ εξάμηνο του 2015) κατέχει η Allianz Sigorta (θυγατρική του κορυφαίου γερμανικού ομίλου) , ακολουθούμενη από την Anadolu Sigorta, με μερίδιο αγοράς 11,89% και την AXA Sigorta με μερίδιο 9,76%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Τουρκίας, η πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων ασφαλιστικών συμπληρώνεται με τις Mapfre Genel Sigorta, AKSIGORTA, Groupama Sigorta, Gunes Sigorta, Ziraat Sigorta, EUREKO Sigora και SOMPO Japan Sigorta. Το α’ εξάμηνο του 2015, τα καθαρά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 13,4% σε ετήσια βάση, στις 15 δισ. τουρκικές λίρες (3 δισ. ευρώ), ενώ τα ενοποιημένα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 123,7 εκατ. ευρώ από 49,36 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Οι ασφάλειες ζωής που καταλαμβάνουν το 12,49% της ασφαλιστικής “πίτας” αυξήθηκαν με ρυθμό 20,7% την εξεταζόμενη περίοδο, με τα τραπεζοασφαλιστικά δίκτυα να παραμένουν το κύριο κανάλι διανομής. Ο κλάδος γενικών ασφαλειών εμφάνισε ρυθμό αύξησης 12,4%, στις 13,16 δισ. τουρκικές λίρες (4,38 δισ. ευρώ). Η μεγαλύτερη δυναμική καταγράφεται στις ασφάλειες ακινήτων, ενώ πιο συγκρατημένη αύξηση 6,7% κατέγραψαν οι ασφάλειες αυτοκινήτων, κάτι που αποτυπώνει τον οξύ ανταγωνισμό στον εν λόγω κλάδο.