Εθνική Τράπεζα: 421 εκατ. τα κέρδη προ προβλέψεων

Τα κέρδη προ προβλέψεων του ομίλου της Εθνικής ανήλθαν το β’ τρίμηνο σε 421 εκατ. (+18% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο). Τα καθαρά έσοδα του ομίλου από τόκους παρουσίασαν ανθεκτικότητα και διαμορφώθηκαν στα 750 εκατ.
(-3,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), παρά την αυξημένη εξάρτηση των εγχώριων δραστηριοτήτων από τον μηχανισμό ELA και την περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά το β’ τρίμηνο.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους στην Τουρκία ενισχύθηκαν, σημειώνοντας αύξηση 8,3% σε όρους τουρκικής λίρας (2,2% σε όρους ευρώ). Τα συνολικά έσοδα του ομίλου, ενισχυμένα από τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων, ανήλθαν σε 972 εκατ. κατά το β’ τρίμηνο (+10,3%).
Ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση 90+ ημερών σε επίπεδο ομίλου σημείωσε σημαντική μείωση στα 133 εκατ. κατά το β’ τρίμηνο, έναντι 477 εκατ. κατά το α’ τρίμηνο του έτους. Παρά τις εκροές καταθέσεων, και κατά το β’ τρίμηνο η ΕΤΕ διατηρεί τον χαμηλότερο δείκτη δανείων προς καταθέσεις στον κλάδο. Οι καταθέσεις σε επίπεδο ομίλου μειώθηκαν κατά 7,8%.
Στο τέλος του γ’ τριμήνου, η άντληση ρευστότητας από το Ευρωσύστημα μειώθηκε σε 25,6 δισ. (ELA: 15,6 δισ.), με την ΕΤΕ να διατηρεί απόθεμα εγγυήσεων αποδεκτών από τον μηχανισμό ELA, με δυνατότητα παροχής επιπλέον ρευστότητας ύψους 8,0 δισ. ευρώ.