Η εβδομάδα των τραπεζών

Η πλουσιότερη σε τραπεζικές εξελίξεις εβδομάδα αναμένεται να είναι αυτή που διανύουμε.

Ασφαλώς και η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική, αλλά αυτό που πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές είναι η φημολογία και η παραπληροφόρηση. Η συνολική αξιολόγηση των εγχώριων συστημικών τραπεζών εισέρχεται στην τελική ευθεία. Μεταξύ των τεχνικών τραπεζικών θεμάτων, ξεχωριστή σημασία αποκτά η επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την παροχή κρατικής βοήθειας στον κλάδο. Το χρονοδιάγραμμα, «χαλάρωσε» ήδη άτυπα και, από τις 25 Οκτωβρίου, όπου έληγε η προθεσμία για τα αποτελέσματα των stress test, τώρα παρατείνεται έως τις 31 Οκτωβρίου.
Η επικαιροποίηση του νόμου 3864/2010, με τον οποίο θα προβλέπεται μεταξύ άλλων το γενικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης με χορήγηση κρατικής βοήθειας, καθώς και το πώς θα διενεργηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου, θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή αυτήν την εβδομάδα, ενώ στη συνέχεια οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν με έκδοση υπουργικής απόφασης.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» τα πάντα. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα, όπως: αν θα περάσουν τα quality controls (ποιότητα στοιχείων ενεργητικού) και τα stress test οι ελληνικές τράπεζες, αν θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση, αν θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες μέτοχοι στις αυξήσεις κεφαλαίου ή όχι, αν η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα ολοκληρωθεί πριν λήξει το 2015, αν όχι, πόσο πιθανό θα είναι το «κούρεμα» στις καταθέσεις (bail in) και, τέλος, θα γίνει πλέον γνωστό το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν τελικά οι ελληνικές τράπεζες για να διασωθούν, βάζοντας τέλος στα σενάρια εκφοβισμού.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση –Τσίπρας, Τσακαλώτος, Σταθάκης, Δραγασάκης– και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης –Ντάϊσελμπλουμ, Ντράγκι και Μοσκοβισί– δεν έχουν πάψει να διαβεβαιώνουν με όλους τους τρόπους ότι η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου διμήνου.
Το τελικό χρονοδιάγραμμα αναμένεται να «κλειδώσει» κατά τις προσεχείς ημέρες, στη συνάντηση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού με τους ιδιώτες μετόχους. Σε αυτήν τη συνάντηση θα οριστούν όλες οι λεπτομέρειες και οι όροι με τους οποίους θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες επενδυτές στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Άνθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, διατύπωσε την ανάγκη μιας μέτριας ανακεφαλαιοποίησης, επισημαίνοντας: «Χρειάζεται να μην εκμηδενίσουμε τους υπάρχοντες μετόχους». Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Λούκα Κατσέλη, εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί το σύνολο των 25 δισ. ευρώ που προβλέπεται στη συμφωνία για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Το ακριβές ποσό που θα απαιτηθεί θα προκύψει βάσει των ακραίων προβλέψεων που θα γίνουν από την ΕΚΤ. Πιστεύει δε ότι γνώμονας θα είναι το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος και να εγγυάται τόσο τη βιώσιμη πορεία του στο μέλλον όσο και την ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.