Λ. Κατσέλη: Ανακεφαλαιοποίηση δεν συνεπάγεται ρευστότητα στην αγορά

Στην διαπίστωση ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν συνεπάγεται αυτόματα πως η ρευστότητα θα φτάσει στην αγορά, προχώρησε η διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Λούκα Κατσέλη, σημειώνοντας πως το ζητούμενο είναι αυτή η ρευστότητα να διοχετευτεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε δηλώσεις της κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η κ. Κατσέλη διεμήνυσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση του κόστους στο πλαστικό χρήμα και για την προσαρμογή των χρεώσεων και ζήτησε αναλυτικά υπομνήματα από το επιμελητήριο για τα θέματα αυτά. Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι όλες οι τράπεζες θα καλύψουν το “χάσμα” που μπορεί να παρουσιαστεί στην ανακεφαλοποίησή τους, θα βγουν στις αγορές και το ποσό που δεν θα καλυφθεί από αυτή τη διαδικασία θα καλυφθεί από το ΤΧΣ, οπότε αυτό στο οποίο πρέπει να γίνει εστίαση, συμπλήρωσε η ίδια, “είναι, με δεδομένο ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για πολιτική και οικονομική σταθερότητα, να περάσει η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία”.

Αναφερόμενη στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημείωσε πως ένα στα δύο δάνεια πλέον είναι κόκκινο, εξέφρασε δε την εκτίμησή της ότι τα κόκκινα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια θα τα διαχειρίζεται μόνη της η κάθε τράπεζα, διότι όλες έχουν διαμορφώσει πλέον, μετά το 2010, έναν μηχανισμό, ενώ για τα κοινοπρακτικά και επιχειρηματικά δάνεια χρειάζεται καλύτερος συμβιβασμός μεταξύ τραπεζών, για να τεθεί ένα βιώσιμο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

Σχολιάζοντας τα capital controls, η κ. Κατσέλη εκτίμησε ότι μπορεί να γίνει άρση τους στο τέλος του έτους, αρχές του επόμενου έτους, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης. Τόνισε, τέλος, ότι είναι κομβικής σημασίας η επαναφορά των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, καθώς από το 2008 έως το 2015 έφυγαν καταθέσεις ύψους 118 δισ..