Αναγκαίες οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις από την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης

[starbox] Την ανάγκη για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις διεθνώς επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς μέσα στις επόμενες δεκαετίες ο αριθμός των ανθρώπων που είναι άνω των 60 ετών αναμένεται να αυξηθεί και μέχρι το 2050 θα φτάσει τα 1,2 δις από 600 εκατ. το 2000. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων (1η Οκτωβρίου) ο οργανισμός δημοσιεύει στοιχεία που είναι αποκαλυπτικά για την επιβάρυνση την οποία θα δεχθούν τα εθνικά συστήματα υγείας και την πολιτική υγείας που πρέπει να σχεδιαστεί είτε μέσω ριζικών αλλαγών στα υπάρχοντα μοντέλα είτε μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Μέχρι το 2050 το 80% των ανθρώπων που άνω των 60 ετών θα ζουν σε χώρες με μεσαία και μικρά εισοδήματα και περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ανήκει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. «Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη και στις πιο φτωχές χώρες, ζουν περισσότερα χρόνια», αναφέρει η Margaret Chan, Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ. “Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς ο στόχος δεν είναι να ζούμε περισσότερο αλλά να διασφαλίσουμε ότι η διαβίωση μας θα είναι αξιοπρεπής, ουσιαστική και ταυτόχρονα ότι θα είμαστε υγιείς. Και η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο το καλό των ηλικιωμένων αλλά και το καλό της κοινωνίας”.
WHO

Στην 5η θέση των χωρών με γηρασμένο πληθυσμό η Ελλάδα

Σύμφωνα με την Ελληνική Γεροντολογική εταιρεία η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τον πλέον γηρασμένο πληθυσμό – 5η θέση παγκοσμίως. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν σήμερα στη χώρα μας ποσοστό 19% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2020 θα είναι άνω του 20% και το 2030 περίπου το 30% του πληθυσμού.

Η δημογραφική γήρανση -κοινή σε όλες τις δυτικού τύπου χώρες- οφείλεται αφενός μεν στην επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής, αφετέρου δε στην ολοένα και μεγαλύτερη υπογεννητικότητα. Το γεγονός της γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, προκαλεί πολλά προβλήματα ιατρικά, κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, κ.ά. που θα προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις στις προσεχείς δεκαετίες.