Καταρρίπτεται η αναχρονιστική φιλοσοφία του ΦΠΑ στις ασφάλειες

της Ελενας Ερμείδου

Το πάγιο επί σειρά ετών αίτημα του κλάδου δείχνει να παίρνει σειρά προτεραιότητας και να υλοποιείται.

Μην βιαστείτε να βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα. Δεν ξεκινά την διαδικασία η ελληνική κυβέρνηση. Δεν έχουμε στην Ελλάδα ξεφύγει από το στάδιο των υποσχέσεων που νομιμοποιούν τον πομπό και χαροποιούν τον δέκτη, οι ανακοινώσεις, οι εξαγγελίες και τα διαγγέλματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει μπρος τις μηχανές ανασυγκρότησης του μηχανισμού του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, η Insurance Europe απαντά και τα λόμπυ των ασφαλιστών παίρνουν φωτιά.

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ που βαραίνει τον ασφαλιστικό κλάδο και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες  θα γίνουν υπό το σκεπτικό ότι ο μηχανισμός υπολογισμού του φόρου βγάζει εκτός παιχνιδιού τον κλάδο, φορτώνοντας τον με μειονεκτήματα.  Απλά, η Ευρώπη ζητά να γίνουν μεταρρυθμίσεις και να εκσυγχρονιστεί η Οδηγία για το ΦΠΑ για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ειδικότερα για τις ασφάλειες, απεγκλωβίζοντας τον κλάδο που σήμερα λόγω αναχρονισμού των διαδικασιών βρίσκεται έναντι άλλων κλάδων σε μειονεκτική θέση.

Η Insurance Europe παίρνοντας θέση και απαντώντας σε καίρια ερωτήματα, ζητά να επιμεριστεί το κόστος σε ομάδες. Ζητά επίσης περισσότερη σαφήνεια και νομικές εξασφαλίσεις σε ό,τι αφορά το πεδίο των απαλλαγών από το ΦΠΑ.

Στο προσκήνιο λοιπόν πώς θα υπολογίζεται ο ΦΠΑ, τι θα περιλαμβάνεται και τι θα εξαιρείται από αυτόν.

Η Insurance Europe επανέλαβε την υποστήριξή της σε ομάδες επιμερισμού του κόστους και ζήτησε περισσότερη σαφήνεια και νομική ασφάλεια σχετικά με το πεδίο εφαρμογής των απαλλαγών από τον ΦΠΑ για την παροχή πιο λεπτομερών κριτηρίων και εκτεταμένου καταλόγου εξαιρούμενων υπηρεσιών.

Ψηλά στην ατζέντα της Insurance Europe, να το προσέξουμε, η διπλή φορολόγηση  ασφαλίστρων για τα  κράτη μέλη, η οποία αυξάνει το κόστος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, με το κόστος αυτό περνά στον ασφαλισμένο.

Εδώ ετοιμάζονται πράγματα, η Ελλάδα θα βρεθεί απροετοίμαστη για να πράξει, ενώ είναι μεταξύ τω πρώτων που έχει ξεκινήσει να εκπέμπει μηνύματα κινδύνου;

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*