Άμεση συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα ζητά η ΕΣΑμΕΑ

Δεκάδες επιστολές, ούτε μία απάντηση επί 9 μήνες…

Μπορεί οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Γενάρη να μιλούσαν για άρση των διακρίσεων και των αποκλεισμών σε βάρος των αναπήρων σε μια σειρά τομείς, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως με το Μνημόνιο 3 οι ανθρωποκτόνες περικοπές και αδικίες συνεχίζονται και βαθαίνουν.

«Η Συμφωνία που υπογράφηκε τον φετινό Ιούλιο δίνει τη χαριστική βολή στα δικαιώματα και στους όρους διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία» αναφέρει χαρακτηριστικά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), επισημαίνοντας ότι παρά το «βομβαρδισμό» του πρωθυπουργικού γραφείου με επιστολές και υπομνήματα με τις θέσεις και τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος, καμία απάντηση δεν έχει λάβει μέχρι τώρα.

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές. Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν αφενός αύξησαν δραματικά τη διαχρονική ανεργία και τη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία, αφετέρου υπονόμευσαν την πρόοδο εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, την οποία η χώρα μας κύρωσε μαζί με το προαιρετικό της πρωτόκολλο (ν. 4074/2012) αποδεχόμενη την υποχρέωση εφαρμογής της» τονίζει με νεότερη επιστολή της στον Αλέξη Τσίπρα, η ΕΣΑμεΑ, με αφορμή την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία.

Στο πλαίσιο αυτό, επαναφέρει την πρότασή της για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ» προστασίας για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, βασικός πυλώνας του οποίου θα είναι άμεση επαναφορά του ν. 612/1977 που αφορά στα ασφαλιστικά δικαιώματα των ΑμεΑ. Παράλληλα, στη βάση της δικαιωματικής προσέγγισης, η ΕΣΑμεΑ καταθέτει το διαχρονικό αίτημά της για το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος (Ε.Π.) για την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, με τη συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Αναπηρίας υπαγόμενης απευθείας στον Πρωθυπουργό, η οποία θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό και τη υλοποίηση του ΕΠ.

Επισυνάπτεται ολόκληρη η επιστολή της ΕΣΑμεΑ:

EPISTOLI_VOULI_25.09.15