Εναλλακτικές πρακτικές για τα επενδυτικά προιόντα

 

Τις πρακτικές που θα ακολουθήσει η αγορά προκειμένου να εισπράξει τα «χαμένα» ασφάλιστρα από τα επενδυτικά προϊόντα περιοδικών καταβολών, εφόσον αρθούν οι περιορισμοί για την τοποθέτηση κεφαλαίων σε unit linked προγράμματα εξωτερικού, εξετάζουν τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς.

Στόχος τους είναι αφενός να χαθούν όσο το δυνατό λιγότερα κεφάλαια, αφετέρου να μην προκληθεί νέο κύμα ακυρώσεων από όσους βρίσκονται σήμερα σε δυσχερή οικονομική θέση.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, μελετώνται δύο εναλλακτικές.

Πρώτη εναλλακτική: Να δοθεί περίοδος χάριτος για την κάλυψη των δόσεων που δεν θα έχουν καταβληθεί κατά το διάστημα των capital controls. Οι ασφαλισμένοι είναι πιθανό να δηλώσουν αδυναμία εφάπαξ καταβολής των οφειλόμενων και ταυτόχρονης πληρωμής των τρεχουσών δόσεων. Αν, λοιπόν, οι ασφαλιστικές εταιρείες επιμείνουν στην άμεση καταβολή των οφειλόμενων τότε είναι πολύ πιθανό μεγάλη μερίδα των ασφαλισμένων να προβεί στην ακύρωση συμβολαίων.

Δεύτερη εναλλακτική: Να μεταθέσουν για το μέλλον την είσπραξη των ποσών αυτών, επιμηκύνοντας εντέχνως τη διάρκεια των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατά το διάστημα που θα έχουν στο μεταξύ ισχύσει τα capital controls.

Το ποια εναλλακτική θα ακολουθήσει κάθε εταιρεία θα εξαρτηθεί από την ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους, καθώς και το προφίλ των ασφαλισμένων, ενώ μένει να φανεί αν κάποιες θα εφαρμόσουν και τις δύο εναλλακτικές, επιλέγοντας διαφορετική στάση ανά προϊόν.