Αναζητώντας λύσεις για το χρεοκοπημένο ΕΣΥ

της Βασιλικής Αγγουρίδη

Άδεια ταμεία και ληξιπρόθεσμες οφειλές, κενές θέσεις και εξαντλημένοι εργαζόμενοι είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα Δημόσια Νοσοκομεία και την οποία καλείται να διαχειριστεί, έστω και για το σύντομο προεκλογικό διάστημα, ο Υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας.

Τα προβλήματα ανέδειξε στην επίσκεψη του στον Θάνο Δημόπουλο και το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), αλλά και ο ίδιος ο Υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ανάγκη εύρεσης λύσεων στη συνάντηση του με τους ΔΥΠΕαρχες.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) ο κ. Δημόπουλος, παρότι υπηρεσιακά τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών αναζητούν λύση για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων καθώς και για τη δυνατότητα να αυξηθούν τα όρια των προϋπολογισμών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Σε ό,τι αφορά στην υποστελέχωση, το άλλο μεγάλο αγκάθι στα πλευρά του ΕΣΥ, ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στην ενέργεια του Υπουργείου Υγείας να υποβάλλει αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας με το οποίο ζητά να συνεχιστούν οι διαδικασίες τοποθέτησης επικουρικών, ειδικευόμενων και αγροτικών ιατρών στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας, παρότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

ΠΙΣ
Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, αναφέρθηκε εκτενώς στις τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται στα Νοσοκομεία της χώρας, λόγω της αποχώρησης του προσωπικού και της αδυναμίας πρόσληψης νέου. Η λειτουργία των νοσοκομείων καθίσταται προβληματική, με αποτέλεσμα πολλές κλινικές αιχμής, να αδυνατούν να εφημερεύσουν και να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού.
«Η αντιμετώπιση από τις ΥΠΕ επειγουσών αναγκών (από όμορα Νοσοκομεία) και η χρηματοδότηση των προϋπολογισμών τους, για να αρθούν τα προβλήματα ελλείψεων υλικών που παρατηρούνται σε πολλά Νοσοκομεία, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο», σύμφωνα και με τον ΠΙΣ.
Πάντως To Δ.Σ. του ΠΙΣ ζήτησε από τον Υπουργό να ξεκινήσει η διαδικασίας της εκταμίευσης, του τρίτου τριμήνου, των εφημεριών των ιατρών, των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Επίσης, ζήτησε από τον Υπουργό να έλθει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, για δίμηνη αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στο 23% στις ιδιωτικές δομές Δευτεροβάθμιας – Τριτοβάθμιας Περίθαλψης, μέχρι να αντιμετωπισθεί οριστικά το ζήτημα από τη νέα Κυβέρνηση.
«Δεν είναι δυνατόν, ογκολογικοί ασθενείς που προσέρχονται για χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες σε ιδιωτικές δομές να επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστη, μόνο και μόνο επειδή δεν επαρκούν οι δημόσιες δομές», αναφέρεται.

 

Πηγή: virus.com.gr