Τεστ αντοχής για τις ασφαλιστικές των τραπεζικών ομίλων

Σε ετοιμότητα παραμένουν, εν μέσω θέρους, οι ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν υπό την ομπρέλα τραπεζικών ομίλων για το ενδεχόμενο να τους ζητηθεί να συμμετάσχουν με στοιχεία τους στην εκτέλεση των stress test του τραπεζικού κλάδου.

Η δοκιμασία των τραπεζών, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της νέας ανακεφαλαιοποίησής τους κατά 25 δισ. ευρώ και του τρίτου μνημονίου της χώρας με τους θεσμούς, σύντομα θα αρχίσει και θεωρείται βέβαιο ότι το… ξεσκόνισμα των κεφαλαιακών δεδομένων των τραπεζικών ομίλων θα συμπεριλάβει και τα αντίστοιχα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ανώτατα στελέχη της αγοράς με τα οποία συνομίλησε το IW τόνισαν ότι, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, δεν είχαν λάβει κλήση από την Τράπεζα της Ελλάδος για την αποστολή σχετικών στοιχείων. Πρόσθεσαν ωστόσο ότι η εποπτική αρχή έχει ήδη στη διάθεσή της όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τη χρήση του 2014 στο πλαίσιο της Φερεγγυότητας ΙΙ, καθώς και για το πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ στις 20 Νοεμβρίου θα λάβει αντίστοιχα στοιχεία και για το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Λόγω προετοιμασίας της αγοράς για την εφαρμογή του Solvency II οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν πλέον αυτοματοποιήσει πολλές από τις διαδικασίες τις οποίες εκτελούν για τον έλεγχο των κεφαλαιακών τους αντοχών. Ένα ακόμη «στρεσάρισμα» δεν θα μας προκαλούσε προβλήματα. Θα μπορούσε κάνεις να ισχυριστεί ότι είναι ζήτημα ρουτίνας. Η ανταπόκρισή μας στην εποπτική αρχή θα είναι, σε κάθε περίπτωση, άμεση» δηλώνουν τα ίδια στελέχη.