Oι κόντρες για την ψυχική οδύνη

[starbox]

Όταν η πολιτική μπλέκεται με τη δικηγορία και την επιχειρηματικότητα… Ερώτηση στην Ευρωβουλή σχετικά με την συνταγματικότητα του νόμου 4092/2012 που αφορά το Επικουρικό Κεφάλαιο , το ύψος των αποζημιώσεων και ειδικά το «καυτό» θέμα της ψυχικής οδύνης έκανε πρόσφατα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

Η απάντηση της Ευρωπαικής Επιτροπής προς τον κ. Χρυσόγονο ήταν ότι τα κράτη μέλη διατηρούν την ευχέρεια να καθορίζουν σε ποιές περιπτώσεις υπάρχει υποχρέωση αποζημίωσης ψυχικής οδύνης και ευρύτερα για ζημίες προκαλούμενες από οχήματα.

Η ερώτηση του κ. Χρυσόγονου ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την κίνηση δικηγορικών γραφείων στην Ελλάδα ενάντια της συνταγματικότητας του 4092/2012 κατόπιν εντολής πελατών τους. Επρόκειτο δηλαδή για μία πολιτική κίνηση με ευρύτερο ενδιαφέρον για την ασφαλιστική αγορά και αφορούσε την κόντρα για τις αποζημιώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου.

Πάντως, το θέμα της εκδίκασης της συνταγματικότητας του νόμου παραπέμφθηκε στην Τακτική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, αφού το 4ο τμήμα του δεν έβγαλε απόφαση έχοντας δύο αντικρουόμενες αποφάσεις.