Υπερ-φερέγγυες οι ελληνικές ασφαλιστικές

Μπορεί η κόντρα σε πολιτικό επίπεδο σχετικά με τις διαπιστώσεις της ΤτΕ για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από μια ενδεχόμενη ρήξη στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους να κέρδισε, χθες, τις… εντυπώσεις, ωστόσο, όμως, η νομισματική έκθεση της εποπτικής αρχής έκρυβε ένα ιδιαιτέρως θετικό σχόλιο για την ασφαλιστική αγορά.

Ανέφερε ειδικότερα ότι, ο δείκτης φερεγγυότητας των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών βάσει στοιχείων 2014 διαμορφώθηκε σε επίπεδα τριπλάσια του προβλεπόμενου ορίου, με τα εποπτικά κεφάλαια της αγοράς να φθάνουν σε αξία τα 2,6 δισ. ευρώ από τα 0,8 δισ. ευρώ που ήταν το απαιτούμενο από το νόμο.

Στη νομισματική της έκθεση η ΤτΕ επεσήμανε επίσης ότι, το σύνολο του ενεργητικού το οποίο συγκεντρώνει ο κλάδος, όπως αυτό προκύπτει από τους εποπτικούς ισολογισμούς των εταιρειών, ανήλθε στα 15,5 δισ. ευρώ, με την αξία των τεχνικών αποθεμάτων να καταγράφει ελαφρά κάμψη και να υπολογίζεται στα 11,8 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, 8,4 δισεκ. ευρώ αφορούν ασφαλίσεις ζωής, εκ των οποίων τα 2,2 δισεκ. ευρώ αφορούν ασφαλιστικές προβλέψεις συμ- βολαίων unit linked, ενώ τα υπόλοιπα 3,4 δισεκ. ευρώ αφορούν τεχνικές προβλέψεις ασφαλίσεων κατά ζημιών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος στη νομισματική της έκθεση αναφέρθηκε επίσης στην προετοιμασία της αγοράς για την εφαρμογή του Solvency II, που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016, υπογραμμίζοντας ότι έχει ανταποκριθεί στα όσα προβλέπει το εποπτικό πλαίσιο ενσωματώνοντας στις εποπτικές της πρακτικές τα ενδιάμεσα μέτρα εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της ΤτΕ στην εταιρική διακυβέρνηση και τις υποχρεώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, υπογραμμίζοντας ότι έχει ζητήσει από όλες τις εταιρείες να προετοιμαστούν για τα νέα δεδομένα ακολουθώντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, όπως αυτά έχουν προβλεφθεί από την Ε.Ε..

Παράλληλα, κίνησε τις διαδικασίες αυτοαξιολόγησης των εταιρειών για θέματα σχετικά με τους κινδύνους που αναλαμβάνουν και τη φερεγγυότητα τους, ενώ ήδη ζήτησε και καταρτίζουν και τις ενδιάμεσες δοκιμαστικές εκθέσεις (βλέπε χθεσινό άρθρο του IW).