Ημέρα κρίσης η 20η Ιουλίου

Για μερίδα των αναλυτών, ακόμη κι αν η Ελλάδα και οι πιστωτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία, καθοριστική ημέρα για την Αθήνα είναι η 20ή Ιουλίου.

Στις 20 Ιουλίου –υπενθυμίζεται– η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Πρόκειται για υψηλού κινδύνου γεγονός, καθώς μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών προς την ΕΚΤ θα συνεπαγόταν τη διακοπή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Μια τέτοια εξέλιξη συνιστά το πρώτο βήμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Το ποσό των υποχρεώσεων της Ελλάδας ώς το τέλος της χρονιάς εκτοξεύεται στα 25 δισ. ευρώ. Η αστάθεια και η αβεβαιότητα θα κυριαρχούν στην Ελλάδα μέχρι να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, που θα επιτρέψει στη χώρα να κάνει τις μεγάλες πληρωμές ύψους 6,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και μπορεί η μη αποπληρωμή του ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου να μην οδηγήσει σε χρεοκοπία την Ελλάδα, ωστόσο –όπως προειδοποιεί η Standard & Poor’s– όμως μια ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμών προς την ΕΚΤ θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα.

Κι αυτό γιατί θα ήταν αδύνατον να εξακολουθήσει η ΕΚΤ την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA. Ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου, θα πάρει έναν μήνα έως ότου η Ελλάδα νομιμοποιήσει και εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Μια ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμών προς την ΕΚΤ θα προκαλούσε οικονομικό χάος στη χώρα. Το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα για την ελληνική οικονομία είναι:

 

18 Ιουνίου: Θα συγκληθεί το Eurogroup.

19 Ιουνίου: Η Ελλάδα θα καταβάλει 341 εκατ. στο ΔΝΤ (μέτριου κινδύνου γεγονός).

19 Ιουνίου: Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλίσει έντοκα γραμμάτια 1,6 δισ. (χαμηλού κινδύνου γεγονός).

25-26 Ιουνίου: Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

30 Ιουνίου: Λήγει η παράταση του ελληνικού προγράμματος βοήθειας. Δίχως την ύπαρξη προγράμματος, η ΕΚΤ θα κληθεί να επαναξιολογήσει το haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.

10 Ιουλίου: Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλίσει έντοκα γραμμάτια 2 δισ. (χαμηλού κινδύνου γεγονός).

13 Ιουλίου: Η Ελλάδα θα καταβάλει 454 εκατ. στο ΔΝΤ (μέτριου κινδύνου γεγονός).

13 Ιουλίου: Συνεδριάζει το Eurogroup. Πρόκειται για υψηλού κινδύνου γεγονός, καθώς είναι το τελευταίο προγραμματισμένο Eurogroup πριν την πληρωμή της 20ής Ιουλίου προς την ΕΚΤ.

17 Ιουλίου: Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλίσει έντοκα γραμμάτια 1 δισ. (χαμηλού κινδύνου γεγονός).

20 Ιουλίου: Η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλει 3,5 δισ. στην ΕΚΤ. Πρόκειται για υψηλού κινδύνου γεγονός, καθώς μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών προς την ΕΚΤ θα συνεπαγόταν τη διακοπή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Μια τέτοια εξέλιξη συνιστά το πρώτο βήμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.