Δοκιμάζονται οι αντoχές της αγοράς

Με την ανησυχία για ρήξη «κοιμάται», με προσδοκίες για συμφωνία «ξυπνά» το Χρηματιστήριο της Αθήνας

 

Αυξημένη μεταβλητότητα, έντονη νευρικότητα –καθώς για συμφωνία ακούμε αλλά συμφωνία δεν βλέπουμε ακόμη– αλλά και τα χειρότερα σενάρια, κάνουν πάλι την εμφάνισή τους. Απαραίτητη χαρακτηρίζεται από όλους τους εμπλεκομένους μια συμφωνία, αλλά όσο αργεί τόσο αυξάνεται ο φόβος ατυχήματος.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, αλλά ο χρόνος τελειώνει και η κινητικότητα των τελευταίων ωρών δείχνει πως οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

Για το χρηματιστήριο είναι προφανές πως η αποδυνάμωση των σεναρίων ενός άμεσου ατυχήματος είναι σε αυτήν τη φάση το ζητούμενο. Σε αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά την αυξημένη μεταβλητότητα, δεν φαίνεται, προς το παρόν, να πιστεύει στη ρήξη, γι’ αυτό δεν έχει κινηθεί σε νέα χαμηλά έτους. Αλλά όσο περνούν οι μέρες οι αντοχές της αγοράς θα δοκιμάζονται.

Με απώλειες 1,48% και με σημαντική μείωση των συναλλαγών έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω υψηλής μεταβλητότητας. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε την τρίτη υψηλότερη επίδοση για το 2015 (+8,16%), για να ακολουθήσει η μεγάλη πτώση της Παρασκευής (-5,92%), ενδεικτική της έντονης μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει τις κινήσεις των επενδυτών αυτήν την περίοδο.

Για άλλη μια εβδομάδα, οι πωλητές κατάφεραν να κλείσουν τον Δείκτη κάτω από τις 800 μονάδες, χωρίς όμως να «κρεμάσουν» τα διαγράμματα, δίνοντας επιτάχυνση στην πτώση. Η τεχνική ανάγνωση της αγοράς δεν μετέβαλε την μεγάλη εικόνα δίμηνης συσσώρευσης, χωρίς όμως να δώσει κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία.

Τεχνικά, τα επίπεδα των 750 μονάδων αποτελούν τα επόμενα επίπεδα στήριξης της αγοράς, ενώ αντιστάσεις σε ενδεχόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς υπάρχουν στα επίπεδα των 850 μονάδων και υψηλότερα, στις 890 μονάδες.

Εφόσον ο Γενικός Δείκτης διαφύγει από τη ζώνη αντίστασης των 850/857 μονάδων, η πρώτη ήπια αντίσταση τοποθετείται στην περιοχή των 880 μονάδων. Η ανοδική διάσπαση, εφόσον συνδυαστεί με την υπογραφή της συμφωνίας, μπορεί να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη έως και τις 950 μονάδες, που είναι και το βασικό τεχνικό σενάριο.

Στο αρνητικό σενάριο, η διατήρηση της αγοράς κάτω από τις 780 μονάδες θα φέρει στο προσκήνιο τις 750 μονάδες. Το χαμηλό στις 19 Μαρτίου στις 723 μονάδες αποτελεί την τελευταία στήριξη πριν τα φετινά χαμηλά.

Το προγραμματισμένο Eurogroup της 18ης Ιουνίου είναι το κεντρικό γεγονός της επομένης εβδομάδας, στο οποίο είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της αγοράς, ενώ συνεδριάζει και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για τον ELA στα μέσα της εβδομάδας.