Η τελευταία «παρτίδα πόκερ»;

Χοντραίνει το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης στην τελική ευθεία, με τις δηλώσεις των αξιωματούχων να είναι αντικρουόμενες. Σε κάθε περίπτωση, είναι αναμενόμενο ότι οι πιέσεις θα ενταθούν, καθώς οδεύουμε προς την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και είναι λογικό οι δανειστές να μη συμμερίζονται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία στοχεύει σύντομα σε συμφωνία, μέσω πολιτικής παρέμβασης, κάτι που φαντάζει δύσκολο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τη ρητορική του με άρθρο του στη Le Monde, στο οποίο ρίχνει το βάρος στους δανειστές για την αποτυχία της επίτευξης συμφωνίας, κάνοντας έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να βρουν λύση στο πλαίσιο μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης, προκαλώντας τι έντονες αντιδράσεις του διεθνούς Τύπου.

Ενδεικτικές είναι φράσεις όπως: «Η αίσθηση του χάους γύρω από τις διαπραγματεύσεις αυξήθηκε», «οι πιθανότητες χρεοκοπίας αυξάνονται μετά το άρθρο του Τσίπρα», «η Ελλάδα προειδοποιεί, ενώ το τέλος του παιχνιδιού πλησιάζει».
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε προκλητικά τη ρητορική του σε οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τρόικα. Ουσιαστικά, δημοσιοποίησε τις καταγγελίες προς τους δανειστές που αποτελούν από την αρχή τη διαπραγματευτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κατηγορίες Τσίπρα που έγιναν στη Le Monde πραγματοποιήθηκαν λίγες μόνο μέρες αφού η κυβέρνησή του δήλωσε ότι μια συμφωνία είναι προ των πυλών.

Το στίγμα ως προς την πολιτική βούληση όλων των πλευρών για την επίτευξη συμφωνίας δόθηκε εκ νέου στην τηλεδιάσκεψη –τη δεύτερη εντός τριών ημερών– του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, με πηγές της κυβέρνησης να επισημαίνουν ότι αυτή διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και με κοινή παραδοχή όλων ότι πρέπει να βρεθεί γρήγορα συμφωνία.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που δεν διαψεύστηκαν, ότι δηλαδή η Κομισιόν απέστειλε «Μνημόνιο» στη λογική του “take it or leave it”, βαρύνει τις διαπραγματεύσεις, αφού τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι απαιτήσεις των δανειστών παραμένουν.

Τα μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα, με τους Θεσμούς να ζητούν 3,5 δισ. ευρώ για φέτος, αποτελούν το αγκάθι της συμφωνίας, όπως και το «μείγμα» της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί. Η κυβέρνηση επιμένει στον «αντιμνημονιακό» της αγώνα και στις κόκκινες γραμμές, και οι δανειστές στην ανάγκη να υπάρξουν επιπλέον έσοδα, τα οποία θα βρεθούν μόνο με φορολογικές επιβαρύνσεις.

Με τα δεδομένα αυτά, οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν στην πιο κρίσιμη φάση, υπό τον φόβο μιας «επιθετικής» κίνησης την Τετάρτη από την ΕΚΤ κι ενός capital control σε περίπτωση που οι συζητήσεις δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα.