Τελευταία ευκαιρία;

Η Ελλάδα θα λάβει χρηματοδότηση αν καταθέσει άμεσα ένα ξεκάθαρο και εμπεριστατωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η Αθήνα θα πείσει τους δανειστές με τις νέες μεταρρυθμίσεις που θα καταθέσει για να ξεκλειδώσει τη ρευστότητα; Εφόσον εγκριθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα πάρει μέρος της δόσης των 7,2 δισ. του δεύτερου Μνημονίου, που υπολογίζεται σε πρώτη φάση σε 2 με 3,3 δισ., και θα επιστραφούν στην Ελλάδα 1,92 δισ., που είναι τα κέρδη που πέτυχαν οι Κεντρικές Τράπεζες και η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.

Μπορεί στη μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες να αποφεύχθηκε το ναυάγιο που πολλοί φοβόντουσαν και ο Αλέξης Τσίπρας να πήρε την πολιτική συμφωνία που ζητούσε, ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός απέτυχε να εξασφαλίσει οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση. Τι κέρδισε και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;

Ναυάγιο, όπως πολλοί περίμεναν, δεν υπήρξε στη συνάντηση Κορυφής των Βρυξελλών. Ένας έντιμος συμβιβασμός ήταν το αποτέλεσμα και αυτό αναμένεται να εμπεδώσει την εμπιστοσύνη στην αγορά. Αξιολόγηση με βάση το παλιό Μνημόνιο δεν θα έχουμε, τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα μαζεύουν μόνο στοιχεία, αλλά η κυβέρνηση υποχρεούται αφενός να προτείνει άμεσα συγκεκριμένες κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις και αφετέρου, για κάθε μία «κατάργηση» μνημονιακής υποχρέωσης υποχρεούται να φέρνει μια ισοδύναμη μεταρρύθμιση.

Όμως ο χρόνος και τα χρήματα τελειώνουν. Ξεκάθαρη προϋπόθεση για να σωθεί η Ελλάδα από την ασφυξία είναι ο κύριος Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση να «περάσουν τις εξετάσεις» των νέων μέτρων. «Βαθμολογητές» θα είναι η Τρόικα στην Αθήνα και το Eurogroup στις Βρυξέλλες, την ώρα που ο χρόνος και τα χρήματα τελειώνουν.

Μέσα στον Απρίλιο λοιπόν πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Ο Απρίλιος είναι ένας κρίσιμος μήνας, καθώς η αξιολόγηση θα κρίνει την καταβολή των δόσεων από την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές έως τις 12 Απριλίου.

Ας ελπίσουμε ότι έρχεται η ώρα της μεγάλης –έμπρακτα αυτή τη φορά– στροφής της κυβέρνησης στον ρεαλισμό και την ευρωπαϊκή οικονομική πραγματικότητα. Τα κλιμάκια των τεχνοκρατών βρίσκονται στην Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζονται στις Βρυξέλλες και η πιθανότητα να δει η Ελλάδα πριν το Πάσχα το φως των χρημάτων κερδίζει πόντους.
Η Ελλάδα έχει μια τελευταία ευκαιρία για να αρχίσει να ξεφεύγει από την πιστωτική ασφυξία, από το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, και να αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία.