Συνάντηση Γ. Χατζηθεοδοσίου-Γ. Καββαθά με τον Γ. Βαρουφάκη

Με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη συναντήθηκαν, την Τρίτη 29/3/2022, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα προβλήματα των επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, με αιχμή τις σοβαρές επιπτώσεις της καλπάζουσας ακρίβειας, που πιέζει ασφυκτικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι κ. κ. Χατζηθεοδοσίου και Καββαθάς εξέφρασαν στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 την ανησυχία τους για τους επόμενους μήνες όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζοντας την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, ενώ διατύπωσαν, μεταξύ άλλων, τον προβληματισμό τους για τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. ενημέρωσε τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 για τις αγωνιώδεις προσπάθειες των μικρομεσαίων να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους, όταν το κόστος ενέργειας ξεπερνά πλέον σε πολλές περιπτώσεις αυτό του ενοικίου και οι υποχρεώσεις, παλαιές και νέες, είναι αδύνατο να αποπληρωθούν, με την κατανάλωση να έχει μειωθεί έως και 50%. Όπως επισήμανε, υπάρχουν αυτή τη στιγμή επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει οικειοθελώς τη λειτουργία τους ενώ προέβλεψε ότι αν δεν στηριχθούν ουσιαστικά από την Πολιτεία αυτή την κρίσιμη περίοδο, είναι ορατός ο κίνδυνος μαζικών “λουκέτων”. Αντίστοιχα και ο κ. Καββαθάς μετέφερε στον κ. Βαρουφάκη τους φόβους της ΓΣΕΒΕΕ για τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως «η μικρομεσαία επιχείρηση βρίσκεται υπό διαδικασία εξαφάνισης».

«Ξεκίνησε η ιστορία αυτή, βεβαίως, με τα μνημόνια το 2010 αλλά έχουμε μια νέα μορφή επιδρομής, λεηλασίας των μικρομεσαίων. Από τη μια μεριά η ηλεκτρική ενέργεια και από την άλλη μεριά το γεγονός ότι έχουμε έναν πληθωρισμό ο οποίος είναι 7, 8, 9% αλλά ο πληθωρισμός αυτός είναι ασύμμετρος. Στα σουπερμάρκετ η αύξηση των τιμών είναι πάνω από 20, 30, 40% σε σχέση με τις αρχές του 2020 ενώ για τον μικρομεσαίο, ο οποίος δεν μπορεί να αυξήσει τις τιμές γιατί δεν έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά, οι λογαριασμοί ανεβαίνουν 10, 20, 50%, οι τιμές όμως που μπορεί να χρεώσει δεν ανεβαίνουν, μπορεί και να μειώνονται ακριβώς επειδή οι καταναλωτές δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν. Αυτή η εξαφάνιση της μικρομεσαίας τάξης δεν είναι ούτε τυχαία ούτε απλά ένα ατύχημα», επισήμανε, ανάμεσα σε άλλα, και πρόσθεσε:

«Το ΜέΡΑ25 είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον εμπορικό κλάδο, τους μικρομεσαίους, γιατί σε τελική ανάλυση αν κλείσουν αυτοί οι άνθρωποι δεν θα δημιουργηθούν βιομηχανίες στη θέση τους, απλά θα κλείσουν».

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 στη Βουλή, μετείχε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*