ΕΚΤ: Στα 68,3 δισ. ευρώ το νέο όριο για τον ELA

Σε ανανέωση του αιτήματος των ελληνικών τραπεζών για την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση του ELA, προχώρησε η ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που εγκρίθηκε ορίστηκε στα 68,3 δισ. ευρώ έναντι των 65 δισ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο όριο για τον ELA. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για τα νέα όρια του ELA έγινε ξανά επισήμανση ότι η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά εντόκων γραμματίων του ελληνικού Mνημονίου.

Άτομο κοντά στις συνομιλίες της ΕΚΤ δήλωσε στο Reuters ότι η ελληνική κεντρική τράπεζα είχε ζητήσει την επέκταση του ποσού κατά περίπου 10 δισ. ευρώ. «Μία παράταση και μία μικρότερη αύξηση (στον ELA) έχει συμφωνηθεί» δήλωσε η ίδια πηγή. Ωστόσο με νεότερο δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές, αναφέρει ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει το ποσό να αυξηθεί κατά 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ένας ανώτατος τραπεζίτης εκτίμησε ότι η πραγματική αύξηση του ορίου του ELA κατά 3,3 δισ. ευρώ θα είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μόνο για μία εβδομάδα. “Η αύξηση στο όριο ήταν λίγο χαμηλότερη από αυτό που ζητήθηκε, περίπου 5 δισ. ευρώ επιπλέον και αναμενόμενη” δήλωσε ένας ανώτερος τραπεζίτης στο Reuters. “Υποθέτοντας ότι η παρούσα τάση εκροών επιμείνει, είναι αρκετή για να μας μεταφέρει μία ακόμη εβδομάδα”. Άλλη τραπεζική πηγή δήλωσε ότι η αύξηση του ELA είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών, όχι τις βραχυπρόθεσμες δανειακές ανάγκες του ελληνικού κράτους.