Που επενδύουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα

Εμφανώς διαφοροποιημένη είναι η επενδυτική πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης, βάσει επίσημων στοιχείων για τα έτη 2012 – 2013.

Όπως προκύπτει από μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το 2013 οι εταιρείες στη χώρα μας επέμειναν να αναζητούν μεγαλύτερη σταθερότητα έναντι των ευρωπαϊκών ομίλων, τοποθετώντας το 60,6% των κεφαλαίων τους σε ομολογίες και λοιπούς τίτλους σταθερής απόδοσης, ενώ στην αντίστοιχη κατηγορία οι ευρωπαϊκές επενδύσεις κάλυψαν το 2012 (τελευταία επίσημα στοιχεία) το 41,6% του συνόλου των τοποθετήσεων.

Σημαντικό μέρος των κεφαλαίων τους (30,8%) οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη το κατευθύνουν στις μετοχές, τα μερίδια και τους τίτλους μεταβλητής απόδοσης, όταν στην Ελλάδα οι αντίστοιχες επενδύσεις καλύπτουν μόλις το 13,2% του χαρτοφυλακίου τους. Βέβαια, οι εταιρίες στην Ευρώπη δικαιώθηκαν από την επιλογή τους αυτή δεδομένου ότι οι μετοχές τους εξασφάλισαν σημαντικές υπερ-αποδόσεις, όταν στην Ελλάδα το κλίμα στη χρηματαγορά παρουσιάζει υπερβολικές μεταπτώσεις, τις περισσότερες φορές όχι απλά απρόβλεπτες, αλλά απόλυτα αδικαιολόγητες.

Μια ακόμη εμφανής διαφοροποίηση στις επενδύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δεσμεύσει στα ακίνητα το 17,4% των επενδύσεων τους, όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό περιορίζεται στο 3%. Βέβαια, στην Ελλάδα οι εταιρείες λόγω της κρίσης εγκλωβίσθηκαν κεφαλαιακά στην αγορά ακινήτων, βλέποντας τις τιμές να καταρρέουν δίχως να μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά.

Σημειώνεται ότι το 2013 στην Ελλάδα το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών έφθασε τα 15,3 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 2,6% έναντι του 2012 και το σύνολο των επενδεδυμένων κεφαλαίων ανήλθε σύμφωνα με τα στοιχεία των χρηματοοικονομικών καταστάσεων στα 11,4 δισ. ευρώ έναντι 11 δισ. ευρώ το 2012 καταγράφοντας άνοδο 3,6%. Το ποσό αυτό μοιράζεται κατά 9,4 δισ. ευρώ στην κατηγορία του ενεργητικού «Γ. Επενδύσεις» και κατά 2 δισ. ευρώ στην κατηγορία «Δ. Επενδύσεις για λογαριασμό ασφαλισμένων Ζωής που φέρουν τον επενδυτικό κίνδυνο».