Η τρόικα θα εξωθήσει την κυβέρνηση στις κάλπες;

Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η ελληνική πλευρά από την τριμερή των δανειστών, οι οποίοι σε πείσμα οποιασδήποτε πολιτικής λογικής μοιάζουν να εξωθούν την ελληνική κυβέρνηση στις κάλπες.

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου και ο ανασχηματισμός που ακολούθησε σηματοδότησε την προσπάθεια της κυβέρνησης για «διόρθωση» της πορείας της, ενώ τέθηκαν με έμφαση τα επιδιωκόμενα από ελληνικής πλευράς: αποφυγή ενός νέου μνημονίου, έξωση της Τρόικας και ρύθμιση του χρέους.

Η επίτευξη αυτών των στόχων θα σηματοδοτούσε την επιτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής και, παράλληλα, την αλλαγή σελίδας για τη χώρα, καθώς η κυβέρνηση θα μπορούσε να επικαλεστεί το τέλος της επιτήρησης, τουλάχιστον με τη μορφή των επισκέψεων της Τρόικας.
Όμως, με άγριες διαθέσεις επανέρχεται η Τρόικα στην Αθήνα, διαθέσεις που μπορούν να σπρώξουν την κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές.

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η σκληρή διαπραγμάτευση, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν για θέματα όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η ανάγκη νέων αλλαγών στο ασφαλιστικό, αλλά και νέες μειώσεις στους ανώτερους μισθούς (!), θέματα που για την Αθήνα, χαρακτηρίζονται «κόκκινες γραμμές», καθώς εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα θα περάσουν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, οι οποίες βρίσκονται στα «κάγκελα».
Κύκλοι των Βρυξελλών έστειλαν ήδη το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει ακόμη να υλοποιήσει 1.000 δράσεις, βάζοντας φρένο και στη συζήτηση για χαλάρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015, με το επιχείρημα ότι οι αγορές θα τιμωρήσουν την Ελλάδα όταν θελήσει να βγει να δανειστεί.

Στις σημειώσεις των Τροϊκανών υπάρχουν αστερίσκοι για το δημοσιονομικό κενό του 2015, που εξακολουθούν να ανεβάζουν στα 2 δισ., βάζοντας φρένο και στις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Η Κομισιόν ανεβάζει και το χρηματοδοτικό κενό στα 12 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τα στοιχεία της τηλεφωνικής έρευνας στη μέτρηση της εκλογικής επιρροής που πραγματοποίησε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών» η Public Issue. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται έναντι της ΝΔ κατά 11 μονάδες στην «εκτίμηση εκλογικής επιρροής» σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue (στο 36% ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 25% η ΝΔ).
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ανησυχούν σφόδρα την κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζει «βομβαρδισμό ειδήσεων» για μειώσεις φόρων (30% κάτω η έκτακτη εισφορά-15-40% κάτω οι αντικειμενικές τιμές κ.ά.).

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης από τους δανειστές –και δεδομένου του ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτικές αντοχές για τη λήψη νέων μέτρων, πολλώ δε μάλλον για την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου– η προσφυγή στις κάλπες καθίσταται ένα εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο.