«Δώστε χρόνο στους διαμεσολαβούντες και ρυθμίστε σωστά την αγορά»

Ήπια 3ετη προσαρμογή,  ώστε και η Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει το εποπτικό κανονιστικό και ρυθμιστικό έργο της στην αγορά αλλά και οι διαμεσολαβούντες να μπορέσουν να αφομοιώσουν τις αλλαγές που επιβάλλονται, προτείνει ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.  Επικαλείται την αρχή της ίσης μεταχείρισης και προτείνει: όπως έγινε με τις ασφαλιστικές και το Solvency όπου πήραν παρατάσεις να γίνει και με την διαμεσολάβηση ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και όχι να οδηγηθεί σε αφανισμό. Επίσης θίγει το θέμα της προείσπραξης του ασφαλιστηρίου συμβολαίου και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τα εναλλακτικά δίκτυα ενώ βάζει θέμα και για τις Ε.Π.Υ που εξαιρούνται της προείσπραξης οπότε και αυτό σημαίνει πως πολλοί θα στραφούν προς τα εκεί  σε βάρος των εταιρειών και της αγοράς. Ακόμα ευελπιστεί πως η πολυπληθής ασφαλιστική συνάντηση στις 4 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, στην οποία θα πρέπει να παραβρεθούν όλοι οι συντελεστές της αγοράς θα αποτελέσει σταθμό για τον κλάδο.

iw? Πώς σχολιάζετε τις πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τους διαμεσολαβούντες και τις ασφαλιστικές εταιρίες;

Γ.Χ.: Οι αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι προς θετική κατεύθυνση, αν δεν εμπεριείχαν και ζητήματα που θα δημιουργήσουν έντονα προβλήματα στην ασφαλιστική αγορά, σε περίπτωση μάλιστα που δε δοθούν άμεσα διευκρινίσεις και λύσεις. Να τονίσω, ότι βρίσκονται σε αντίθεση με το Προεδρικό Διάταγμα 298/86, το οποίο ρύθμιζε με συγκεκριμένο τρόπο την υπάρχουσα Νομοθεσία και καθόριζε τη συμπεριφορά των διαμεσολαβούντων προσώπων με τους ασφαλισμένους. Το Διάταγμα αυτό επέβαλε και επιβάλει διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα λόγω παραβάσεων του Κώδικα δεοντολογίας και καθορίζει τον τρόπο απόδοσης των ασφαλίστρων εντός του χρονικού ορίου των 2 μηνών, κάτι που εξακολουθεί τυπικά να ισχύει ως σήμερα. 

iw? Και τι προτείνετε για να γεφυρωθεί αυτή η αντίθεση; 

Γ.Χ.: Η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να δώσει ένα περιθώριο που θα το ονομάσει ως “ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ” εφαρμογής των πράξεων τουλάχιστον 3 ΕΤΩΝ, προκειμένου οι διαμεσολαβούντες να τακτοποιήσουν τα παλιά τους υπόλοιπα, τα οποία και με τη σύμφωνη γνώμη των ασφαλιστικών εταιριών έχουν διαμορφωθεί. 

iw? Με ποιο επιχείρημα θα υποστηρίξετε το αίτημά σας για παροχή χρόνου;

Γ.Χ.: Της ίσης μεταχείρισης και της προστασίας της αγοράς από διακριτικές συμπεριφορές. Να επισημάνουμε ότι  οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν πάρει ήδη τρεις διαδοχικές παρατάσεις για την υπαγωγή τους στο Solvency ΙΙ, λόγω έλλειψης των αναγκαίων κεφαλαίων.  Άρα, με την ίδια λογική θα πρέπει να δοθεί το ίδιο χρονικό διάστημα και στους διαμεσολαβούντες, έτσι ώστε και αυτοί να μην οδηγηθούν στον αφανισμό,  και οι ασφαλιστικές εταιρείες να εισπράξουν τα χρήματά τους.

iw? Εντοπίζετε άλλα θέματα που σας θίγουν και αφορούν την ΤτΕ;

ΓΧ: Ναι. Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά την προείσπραξη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, το οποίο θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον καταναλωτή κυρίως μέσω των εναλλακτικών δικτύων, καθώς ο πελάτης πρώτα θα πληρώνει και μετά θα διαβάζει την ασφαλιστική του σύμβαση. Επίσης και ένα τρίτο ζήτημα αφορά τις εταιρίες  Ε.Π.Υ. οι οποίες εξαιρούνται από την προείσπραξη ασφαλιστήριων συμβολαίων και την απόδοσή τους σε 7 ημέρες και μου δημιουργείται η απορία γιατί οι ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα δεν αντιδρούν. Γίνεται κατανοητό ότι αυτός ο τρόπος θα οδηγήσει τους μεσολαβούντες στις εταιρίες Ε.Π.Υ. εις βάρος των Ελληνικών και Αλλοδαπών εταιριών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Τέλος, όσον αναφορά τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα υψηλά χωρίς να είναι πλήρη αιτιολογημένα, κινδυνεύοντας έτσι κάποιοι διαμεσολαβούντες να βρεθούν κατηγορούμενοι χωρίς να υπάρχει κατηγορία.

iw? Πως θα κινηθείτε για να βρείτε λύση; 

Γ.Χ.: Το Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με το αντίστοιχο , Θεσσαλονίκης και Πειραιά, κατέχοντας το 70% των διαμεσολαβούντων Ελλάδος, έχει  κανονίσει συνάντηση με τον κύριο Σ. Ζάρκο, Διευθυντή της Δ.Ε.Ι.Α., και θα προγραμματιστεί και συνάντηση με την Ε.Α.Ε.Ε.  Είμαι αισιόδοξος ότι μέσα από όλες αυτές τις συζητήσεις θα βρεθεί  λύση για τα παραπάνω ζητήματα. Άλλωστε θέλουμε και εμείς την εξυγίανση της αγοράς αρκεί να πραγματοποιηθεί με ομαλό τρόπο προς όφελος όλων των πλευρών. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος και σύνεση για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων. Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και δεν θέλω να πιστεύω ότι θα χρειαστεί να προσβάλουμε τις αποφάσεις στα Ελληνικά Δικαστήρια. Πράγμα που απεύχομαι γιατί νομίζω ότι θα βρεθεί  λύση πριν καταλήξουμε σε αυτή την οδό.

iw? Η εκδήλωση της 4ης Νοεμβρίου 2013 στο Μέγαρο Μουσικής τι στόχο έχει και τι ζητήματα θα αναδείξει;

Γ.Χ.: Η εκδήλωση της 4ης Νοεμβρίου 2013 στο Μέγαρο Μουσικής είναι  συνέχεια μιας σειράς συναντήσεων που έχει ξεκινήσει το Ε.Ε.Α. με την Ε.Α.Δ.Ε. και τις ασφαλιστικές εταιρίες, γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει αρμονική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών στην ασφαλιστική βιομηχανία για να πετύχουμε μαζί την διεύρυνση της ασφαλιστικής συνείδησης που λείπει από την χώρα μας. Πρέπει να εντοπίζουμε τις συμφωνίες και τις διαφωνίες μας, έτσι ώστε τις μεν συμφωνίες να τις διευρύνουμε και τις δε διαφωνίες να βρούμε τον τρόπο να τις ξεπεράσουμε αφού αυτό θα ωφελούσε και τα δύο μέρη.
Στη συνάντηση μας είναι καλεσμένη και η  Δ.Ε.Ι.Α., η οποία ελπίζουμε να ανταποκριθεί θετικά αποδεικνύοντας όλοι μαζί ότι η Ελλάδα είναι μια Ευρωπαϊκή χώρα και μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα με διάλογο προς όφελος της Ελληνικής Οικονομίας. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθούν όλοι οι συνάδελφοί μου στο κάλεσμα, μια και η συνάντηση αυτή αποτελεί σταθμό στην ασφαλιστική αγορά καθώς για  πρώτη φόρα θα συναντηθούν τόσοι πολλοί άνθρωποι του ασφαλιστικού Κλάδου στον ίδιο χώρο.                                                    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*