Εκτιμήσεις για τον κλάδο πιστώσεων το 2013

Με συνολικά έσοδα από ασφαλίσεις της τάξης των 30 – 32 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2013 ο κλάδος πιστώσεων, όταν το 2012 τα έσοδα είχαν ανέλθει στα 36 εκατ. ευρώ και το 2011 στα 43 εκατ. ευρώ

Ο κλάδος Ασφάλισης Πιστώσεων λόγω του αρνητικού οικονομικού κλίματος μετρά απώλειες ωστόσο οι δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά κινούνται θετικά. Η οξύμωρη αυτή σχέση των μεγεθών μεταξύ της αγοράς και των εταιρειών προκαλείται από το γεγονός ότι μέχρι και το 2012 ο κλάδος «έγραφε» έστω και περιορισμένη παραγωγή από την Εθνική Ασφαλιστική, η οποία όπως είναι γνωστό έχει εδώ και καιρό ανακοινώσει την αποχώρησή της από τις ασφαλίσεις πιστώσεων.
 
Η απόφασή της αυτή δεν οδήγησε ωστόσο το σύνολο του χαρτοφυλακίου της στον ανταγωνισμό, δηλαδή στις εταιρείες Euler Hermes και Atradius, καθότι, λόγω της κρίσης πολλά από τα ασφαλιστήρια της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν ανανεώθηκαν.
 
Όμως οι δύο εναπομείνασες ασφαλιστικές στον κλάδο, συνέχισαν την αναπτυξιακή τους πορεία, κερδίζοντας νέα συμβόλαια, που δεν ήταν πάντως αρκετά ώστε να ισοφαρίσουν τις απώλειες του τομέα που προκάλεσαν καταρχήν η αποχώρηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, και κατά δεύτερον το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις καταγράφοντας μειωμένο τζίρο, απαίτησαν από τις ασφαλιστικές την κάλυψη κεφαλαίων χαμηλότερης αξίας.
 
Πάντως η αγορά δείχνει να είναι αισιόδοξη από το γεγονός ότι ο κλάδος διατηρεί χαμηλά το δείκτη ζημιών λόγω του σωστού underwriting. Πρόκειται για εξέλιξη η οποία δίνει στις ασφαλιστικές σημαντικές «ανάσες» έως ότου η κρίση κάνει τον κύκλο της και η οικονομία επιστρέψει σε ανοδική πορεία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*