Κλινικός έλεγχος σε νοσοκομεία και κλινικές

Αναμφίβολα, η ευχάριστη έκπληξη με τον νέο υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη είναι ότι αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του εξήγγειλε ότι θα εφαρμόσει ένα απλό μέτρο, που ήδη εφαρμόζουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες: τον κλινικό έλεγχο στις νοσηλείες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα εξίσου θετικό είναι το γεγονός ότι – όπως ξεκαθάρισε – το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί μόνο στις ιδιωτικές κλινικές, αλλά θα αφορά και στα δημόσια νοσοκομεία. Τι είναι όμως ο κλινικός έλεγχος; Υπάρχει εμπειρία στην Ελλάδα; Και το πιο σημαντικό: Ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα από την εφαρμογή του στον ΕΟΠΥΥ;

Ο κλινικός έλεγχος εφαρμόζεται εδώ και περίπου 12 χρόνια από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων τους στις ιδιωτικές κλινικές. Σε όλα τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, υπάρχουν ειδικοί, γιατροί ελεγκτές, οι οποίοι αναλαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο τον έλεγχο των χρεώσεων που γίνονται στον ασθενή.

Ο έλεγχος διεξάγεται με βάση διεθνή πρωτόκολλα νοσηλείας, που διασφαλίζουν ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές πράξεις είναι οι πλέον ενδεδειγμένες για την αντιμετώπιση της ασθένειας του ασθενή. Ουσιαστικά, ο κλινικός έλεγχος λειτουργεί και ως σύστημα διασφάλισης της ποιότητας προς όφελος του ασθενή και όχι μόνο ως μέτρο ελέγχου του κόστους.
«Αυτές οι τεχνικές εφαρμόζονται με επιτυχία σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες περιορίζοντας σημαντικά τις δαπάνες υγείας και παράλληλα διασφαλίζοντας την ποιότητα των παρεχομένων ιατρικών διαδικασιών», επισημαίνει ο κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας Accurate – μίας εκ των δύο εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον τομέα του κλινικού ελέγχου.

Η Accurate η οποία δραστηριοποιείται από το 2000 και παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες σε ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Η εταιρεία ελέγχει για λογαριασμό ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών να μην γίνονται λανθασμένες και περιττές χρεώσεις από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται όλες οι μεγάλες ασφαλιστικές, όπως ALLIANZ, AXA, GENERALI, INTERAMERICAN, ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ κλπ.

Ετησίως η εταιρεία πραγματοποιεί ελέγχους σε περισσότερους από 15.000 ασφαλισμένους-ασθενείς. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα δίκτυο ιατρείων (σταθερά και κινητά) που λειτουργούν σε καθημερινή βάση μέσα σε όλα σχεδόν τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία. Τα ιατρεία αυτά είναι επιφορτισμένα με την εξέταση και την παρακολούθηση της νοσηλείας των ασθενών (προνοσηλευτικός έλεγχος, ενδονοσοκομειακός έλεγχος, τελικός έλεγχος ιατρικού φακέλου, έλεγχος τιμολογίου νοσηλείας).
Στο Δημόσιο τομέα δεν υπάρχει μεγάλη σχετική εμπειρία. Ωστόσο, έχουν υπάρξει δύο προσπάθειες κλινικού ελέγχου, που έχουν στεφθεί με επιτυχία:

1. Το 2011, η Accurate διενήργησε για λογαριασμό του ΟΠΑΔ έλεγχο των ανεξόφλητων νοσηλειών παρελθόντων ετών σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Έλεγχος που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά της κοινωνικής ασφάλισης. Μάλιστα, τα ιδιωτικά νοσοκομεία συναίνεσαν στον έλεγχο, προκειμένου να πληρωθούν…
Επρόκειτο κυρίως για ασθενείς που χρειάστηκε να υποβληθούν σε καρδιοχειρουργικές (by-pass) ή καρδιολογικές επεμβάσεις (τοποθέτηση στεντς). Τόσο χρόνια, ο ΟΠΑΔ αδυνατούσε να πραγματοποιήσει τον υποχρεωτικό έλεγχο των νοσηλειών, το συνολικό κόστος των οποίων φθάνει περίπου τα 11,8 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: Σε έλεγχο 1.200 νοσηλειών, συνολικής αξίας 12,2 εκατ. €, ο ΟΠΑΔ είχε οικονομικά οφέλη που υπερέβαιναν τα 2,1 εκατ. Επρόκειτο για περικοπές της τάξης του 17,5% οι οποίες έγιναν αποδεκτές από όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία που ελέγχθησαν, όταν ο μέσος όρος των περικοπών του ελεγκτικού μηχανισμού του ΟΠΑΔ δεν υπερέβαινε το 3%!

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αμοιβή της Accurate για τον έλεγχο ήταν 57.000 ευρώ. Δηλαδή, ο ΟΠΑΔ κέρδισε εξοικονόμηση 38 φορές μεγαλύτερη! «Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο σημαντικά αν ο έλεγχος γινόταν σε πραγματικό χρόνο και όχι αναδρομικά», επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Accurate κ. Θανάσης Παπαμίχος.

2. Από το Σεπτέμβριο του 2012, η Accurate έχει αναλάβει για να διενεργεί κλινικό έλεγχο για λογαριασμό του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ) και όσον αφορά στα δημόσια νοσοκομεία. Μέχρι σήμερα, ο έλεγχος αφορά συνολικά περίπου 2.500 νοσηλείες και ο μέχρι στιγμής κλινικός έλεγχος στα δημόσια νοσοκομεία έχει επιφέρει μείωση του κόστους κατά περίπου 20% για το ΤΥΠΕΤ! Μείωση που επήλθε έπειτα από την περικοπή περιττών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων, που έκαναν οι ελεγκτές γιατροί της εταιρείας.

500 εκατ. τα οφέλη
Αν λοιπόν ο Άδωνης Γεωργιάδης προχωρήσει στην εφαρμογή του κλινικού ελέγχου τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, τότε τα οφέλη για τον ΕΟΠΥΥ μπορεί να φθάσουν έως και τα 500 εκατ. ευρώ στον πρώτο χρόνο!
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι το σύνολο των νοσηλίων του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ είναι περίπου 2 δις ευρώ το χρόνο, τότε βλέπουμε ότι αν ο ΕΟΠΥΥ διενεργούσε ανάλογο έλεγχο, τότε με βάση την εμπειρία του ΤΥΠΕΤ οι δαπάνες του θα μειώνονταν κατά 20%, δηλαδή, περίπου 400 εκατ. το χρόνο!
Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί η αντίστοιχη εξοικονόμηση, που θα προέλθει από τον κλινικό έλεγχο των νοσηλειών στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Το 2012, ο ΕΟΠΥΥ δαπάνησε περίπου 850 εκατ. ευρώ για τη νοσηλεία ασφαλισμένων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, κέντρα αποκατάστασης κλπ. Αν λοιπόν εφαρμοστεί και εδώ έλεγχος, τότε το ποσό ξεπερνά το μισό δις ευρώ το χρόνο!
Το θέμα βέβαια είναι αν πράγματι ο κ. Γεωργιάδης θα προχωρήσει. Διότι και στο παρελθόν επιχειρήθηκε, αλλά δεν έγινε τίποτε. Πριν από ένα χρόνο, στις 29-5-2012, το τότε Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ μετά από εισήγηση του τότε αντιπροέδρου κ. Κυρ. Σουλιώτη είχε αποφασίσει να ανατεθεί σε εξωτερικές, ελεγκτικές εταιρείες ο κλινικός έλεγχος των νοσηλειών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όμως, η απόφαση έμεινε κενό γράμμα…

Who is Who

Πρόεδρος της Accurate είναι ο ψυχίατρος κ. Σωτ. Παπασπυρόπουλος, ο οποίος μεταξύ των άλλων ήταν από τα ιδρυτικά μέλη και πρώτος πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Έχει εργαστεί  ως στέλεχος στους “SOS Γιατρούς» καθώς και στη φαρμακευτική βιομηχανία, ενώ από το 2006 μέχρι σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας.

Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι ο οικονομολόγος κ. Θαν. Παπαμίχος, ο οποίος έχει διατελέσει διοικητής νοσοκομείων, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας «Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε» καθώς και Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Από το Νοέμβριο 2009, είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας.

Πηγή: Pharma & Health Business

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*