Ουτοπία 6,5 ετών τα ανείσπρακτα ασφάλιστρα

Πάνω από έξι χρόνια εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν προκειμένου να «καθαρίσει» πλήρως η γκρίζα ζώνη με τα ανείσπρακτα έσοδα των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι υπολογισμοί που κάνουν οι ασφαλιστές είναι άκρως αποκαλυπτικοί και έως έναν βαθμό αποκαρδιωτικοί, καθότι, όπως υποστηρίζουν, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει κανέναν ότι για την υλοποίηση μιας συμφωνίας διάρκειας πλέον των έξι ετών δεν θα αντιμετωπίσει ζητήματα ρευστότητας.

Το γιατί θα απαιτηθούν χρόνια ώστε η αγορά να κλείσει τους ανοικτούς λογαριασμούς της εξηγείται πολύ… απλά από τους υπολογισμούς τους οποίους κάνουν κορυφαία στελέχη του κλάδου.

Όπως εξηγούν, αν υποθέσουμε ότι τα καθυστερούμενα ασφάλιστρα ενός γραφείου είναι ενός μηνός και η ασφαλιστική παρακρατεί από τις προμήθειες που καταβάλλει το 10%, ο συμψηφισμός θα διαρκέσει τουλάχιστον 12 μήνες (τα ανείσπρακτα είναι μικτά ασφάλιστρα και οι προμήθειες καταβάλλονται επί των καθαρών ασφαλίστρων). Υπό αυτή την έννοια αν οι καθυστερούμενες καταβολές είναι 5 μηνών η εξόφλησή τους με την ίδια διαδικασία θα διαρκέσει 5 έτη (!).

Αν πάλι συνυπολογίσουμε ότι στην παρούσα περίοδο οι ακυρώσεις είναι της τάξης του 15% και τα γυρίσματα των συμβολαίων από ασφαλιστικό γραφείο σε ασφαλιστικό γραφείο είναι 20% , τότε ο συμψηφισμός των οφειλών θα είναι λιγότερος κατά 35% σε ετήσια βάση και άρα ο απαιτούμενος χρόνος θα αυξηθεί κατ΄ έτος περί τους 3 μήνες, οπότε στην πενταετία που προαναφέρθηκε θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 15 μήνες. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν το συνολικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την πλήρη εξόφληση ανείσπρακτων ασφαλίστρων, διάρκειας 5 μηνών, υπολογίζεται στα 6 ½ χρόνια.

«Πόσοι θα αντέξουν υπό συνθήκες ύφεσης να εισπράττουν «ψαλιδισμένες» προμήθειες, όχι μόνο κατά 10% προς συμψηφισμό παλαιών οφειλών, αλλά και λόγω της μειωμένης παραγωγής, αλλά και των γενικότερων περικοπών τις οποίες αποφασίσουν οι ασφαλιστικές στο πλαίσιο των περικοπών που επιδιώκουν;» αναφέρει γνωστό στέλεχος της αγοράς, δηλώνοντας απαισιόδοξο για τα όσα θα επακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*