Μικρή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την παρατεταμένη ύφεση

Η οικονομία εκτιμάται ότι θα επανέλθει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Ωστόσο, το ετήσιο ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,1% στην ΕΕ και κατά 0,4% στην Ευρωζώνη.

Μετά την ύφεση του 2012, η οικονομία της ΕΕ προβλέπεται ότι θα σταθεροποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2013. Το ΑΕΠ αναμένεται να αρχίσει να αυξάνεται εκ νέου το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με αργό ρυθμό στην αρχή, αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα το 2014.

Την επαύριον της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η ζήτηση εντός της ΕΕ εξακολουθεί να είναι συγκρατημένη εξαιτίας πολλών παραγόντων, όπως το υπερβολικό χρέος και η έλλειψη πιστώσεων. Συνεπώς, βασικός μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης φέτος θα είναι πιθανόν οι καθαρές εξαγωγές, ενώ μικρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων στην ΕΕ διαφαίνεται από το επόμενο έτος. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες σε πολιτικό επίπεδο θα αποτρέψουν την επιδείνωση της κρίσης δημόσιου χρέους.

ΑΕΠ

Το ετήσιο ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί φέτος κατά 0,1% στην ΕΕ και 0,4% στην Ευρωζώνη. Το 2014, η οικονομική δραστηριότητα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,4% στην ΕΕ και 1,2% στην Ευρωζώνη.

Ανεργία

Λόγω του αργού ρυθμού ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, η ανεργία δεν αναμένεται να μειωθεί βραχυπρόθεσμα. Αντίθετα προβλέπεται να ανέλθει στο 11% περίπου στην ΕΕ και στο 12% στην Ευρωζώνη το 2013 και να σταθεροποιηθεί σε αυτά τα ποσοστά το 2014. Θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός συνέχισε την καθοδική του πορεία, καθώς εξασθένησε η επίδραση των αυξήσεων των τιμών ενέργειας που παρατηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια. Εκτιμάται ότι το 2013 θα ανέλθει σε 1,8% στην ΕΕ και 1,6% στην Ευρωζώνη, ενώ το 2014 θα σταθεροποιηθεί σε 1,7% και 1,5% αντίστοιχα.

Δημόσια οικονομικά

Εκτιμάται ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα συνεχίσουν να μειώνονται το 2013 και, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα διαμορφωθούν σε 3,4% στην ΕΕ και 2,9% στην Ευρωζώνη. Ο ρυθμός διαρθρωτικής εξυγίανσης αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2013 σε σχέση με πέρυσι. Οι δείκτες χρέους προς το ΑΕΠ προβλέπεται να ανέλθουν σε 89,8% στην ΕΕ και 95,5% στην Ευρωζώνη.

Πηγή: Ευρωπαική Επιτροπή