Νέες εξαγορές, συνεργασίες γραφείων στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Ελενα Ερμείδου

Σε νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις προσβλέπει η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα ή συνεργασίες γραφείων σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου με στόχο την δημιουργία οικονομίας κλίμακας στο προσεχές μέλλον. Ωστόσο το τελευταίο εξάμηνο του 2024, αν δόθηκαν σημαντικά κίνητρα ιδιαίτερα στην Ευρώπη, οι δραστηριότητες των εξαγορών και συγχωνεύσεων σύμφωνα Clyde & Co κατέγραψαν σημαντική υποχώρηση, αγγίζοντας τα ιστορικά χαμηλά της τελευταίας δεκαπενταετίας στον κόσμο.

Σε χαμηλά επίπεδα η Ευρώπη, η Ασία, ο Ειρηνικός και η Αφρικανική Ηπειρος, ωστόσο οι δραστηριότητες των εξαγορών και συγχωνεύσεων εκτιμάται ότι θα πάρουν μπρος το 2025.

Εκατόν τρείς συμφωνίες έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του 2024 έναντι των 171 συμφωνιών που έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του 2023. Πρόκειται για μία πτώση που αγγίζει το 40% τα αίτιας της οποίας σύμφωνα με την Clyde & Co εδράζονται στον υψηλό πληθωρισμό, στις υψηλές τιμές πώλησης, καθώς και στο υψηλό κόστος που απαιτείται για την ενσωμάτωση της νέας ψηφιακής τεχνολογίας. Η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογία αναφέρει η Clyde & Co έχει εκτινάξει τα κόστη λειτουργίας.  Μία, επίσης ακόμα αιτία είναι ότι οι επενδυτές αυτό το διάστημα προτίμησαν να διατηρήσουν τα κεφάλαια τους με στόχο να λάβουν υψηλότερες αποδόσεις λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Τι συνέβη σε ΗΠΑ, Μέση Ανατολή, Ιαπωνία

ΗΠΑ και Καναδάς βρέθηκαν πρώτοι στην λίστα των εξαγορών και συγχωνεύσεων ωστόσο με αριθμό μειωμένο σε σχέση με το 2023 και των προηγούμενων ετών. Στην Μέση Ανατολή ολοκληρώθηκαν 5 συναλλαγές σε τοπικό επίπεδο ενώ ξένες αντασφαλιστικές βρίσκονται σε συνομιλίες για να επενδύσουν στο Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι.

Ο ρυθμός των εξαγορών και συγχωνεύσεων εξαιρετικά μειωμένος στην περιοχή του Ειρηνικού με μόνο τις ιαπωνικές ασφαλιστικές να κάνουν κινήσεις σε τοπικό και διασυνοριακό επίπεδο, φρενάροντας την πτώση που σημειώθηκε στην περιοχή.

Προβλέψεις για την Ευρώπη, καταλύτης στις ΗΠΑ οι εκλογές

Στην Ευρώπη αναμένεται να υπάρξουν κάποιες εξαγορές μεγάλου βεληνεκούς με τις επιχειρήσεις αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες να έχουν παρουσία μέχρι και σε δέκα χώρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπήρξαν σημαντικές δραστηριότητες ωστόσο υπάρχουν συζητήσεις για νέες συμφωνίες. Καταλύτης των διαδικασιών αυτών στις ΗΠΑ θα είναι οι επερχόμενες εκλογές.

 

Σε νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις προσβλέπει η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα ή συνεργασίες γραφείων σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου.