Η KPMG ενσωματώνει την AI στην KPMG Clara

Η KPMG International και το δίκτυο εταιρειών-μελών της KPMG, ανακοίνωσαν την ενσωμάτωση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (genAI) στην KPMG Clara, την παγκόσμια πλατφόρμα έξυπνου ελέγχου μας.
«Μέσω της πρόσβασης σε αξιόπιστες δυνατότητες γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στη ροή των εργασιών ελέγχου, 90.000 ελεγκτές της KPMG παγκοσμίως θα ενισχυθούν προκειμένου να αυξήσουν περαιτέρω την ποιότητα στον έλεγχο», αναφέρει ο Larry Bradley, Global Head of Audit της KPMG International. «Η KPMG Clara AI όχι μόνο μπορεί να απελευθερώσει ανθρώπινο δυναμικό που θα διαθέτει περισσότερο χρόνο σε τομείς μεγαλύτερου κινδύνου, αλλά θα βοηθήσει επίσης άμεσα τις ομάδες μας να εκτελούν πιο αποτελεσματικά τις εργασίες και τα καθήκοντά μας για την προστασία των κεφαλαιαγορών».

Σε ποσοστό 64%, οι εταιρείες αναμένουν από τους ελεγκτές να παίξουν πιο σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στις διαδικασίες χρηματοοικονομικής πληροφόρησής τους, παρέχοντας διασφάλιση και εγγυήσεις σχετικά με τις δικλείδες ασφαλείας του ΑΙ.

Η KPMG Clara AI συνδυάζεται με τις ευρύτερες προσπάθειες μετασχηματισμού μας για τη βελτίωση της ποιότητας του ελέγχου μέσω του πλαισίου μας Trusted AI. Για παράδειγμα, οι νέες δυνατότητες genAI θα βοηθήσουν τις ομάδες, καθώς επιτυγχάνεται:

Βελτίωση των αξιολογήσεων κινδύνου: Οι βοηθοί ΑΙ μπορούν να ελέγξουν έγγραφα για να βοηθήσουν τις ομάδες να εντοπίσουν παράγοντες κινδύνου. Για παράδειγμα, εντός της KPMG Clara, οι ομάδες μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να επισκοπήσουν τα πρακτικά συνεδριάσεων και να επισημάνουν πιθανούς λογιστικούς και οικονομικούς κινδύνους.

Ανάπτυξη ουσιαστικών διαδικασιών δοκιμών: Ο βοηθός ΑΙ έχει άμεση πρόσβαση στη μεθοδολογία ελέγχου της KPMG, επιτρέποντας στους ελεγκτές να σχεδιάσουν τις κατάλληλες διαδικασίες δοκιμών για να αντιδρούν ταχύτερα στους κινδύνους.

Βελτίωση της τεκμηρίωσης ελέγχου: Αξιοποιώντας το βοηθό ΑΙ, τα μέλη της ομάδας μπορούν να συνοψίσουν, να εξετάσουν και να σχεδιάσουν με ταχύτητα βελτιώσεις, στην τεκμηρίωση ελέγχου για συγκεκριμένες εργασίες εντός της KPMG Clara.

«Το πλαίσιο Trusted AI υποστηρίζει όλες μας τις δραστηριότητες στον έλεγχο με βάση το ΑΙ», σχολιάζει ο Thomas Mackenzie της KPMG U.S. και Global Audit Chief Technology Officer. «Οι ελεγκτές της KPMG εκπαιδεύονται στην αποτελεσματική χρήση του ΑΙ με λογική που εντάσσει τον άνθρωπο στη διαδικασία, για να βοηθήσουν να διατηρηθεί η ποιότητα, η ακρίβεια και ένας υγιής επαγγελματικός σκεπτικισμός».
Η KPMG αποκάλυψε επίσης σήμερα τις δυνατότητες AI και genAI που θα ενταχθούν στη ροή των εργασιών τους επόμενους μήνες. Αυτές περιλαμβάνουν:

Μια αναπτυσσόμενη βιβλιοθήκη με prompts, η οποία με την πάροδο του χρόνου θα περιλαμβάνει ΑΙ agents που θα βοηθούν τις ομάδες ελέγχου με τη βελτίωση της ποιότητας του ελέγχου.

Αυτοματοποιημένη βαθμολόγηση ποιότητας για τη δημιουργία αξιολογήσεων ΑΙ και την παροχή ανατροφοδότησης στις ομάδες ελέγχου σχετικά με ενέργειες για τη βελτίωση της ποιότητας.

Χρήση τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την αυτοματοποίηση της επισκόπησης των οικονομικών καταστάσεων, ενισχύοντας τις ομάδες ανάθεσης στην αξιολόγηση της πραγματοποίησης όλων των απαιτούμενων γνωστοποιήσεων στις κεφαλαιαγορές, και

Δυνατότητες διασφάλισης ενσωματωμένες στη ροή εργασιών για ομάδες που παρέχουν διασφάλιση σε σχέση με γνωστοποιήσεις, για παράδειγμα, τις γνωστοποιήσεις εκπομπών.

«Ο μετασχηματισμός που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη εκτείνεται σε όλους τους κλάδους και τις περιοχές. Στη χρηματοοικονομική πληροφόρηση, ο μετασχηματισμός αυτός δεν είναι απλώς μια τεχνολογική μετάβαση, αλλά μια αλλαγή νοοτροπίας, ενισχύοντας τον ρόλο των ελεγκτών και αναδιαμορφώνοντας τον λογιστικό κλάδο στο σύνολό του», αναφέρει ο Sebastian Stöckle, Head of Innovation, Global Audit της KPMG International.
Με τη διάχυση του ΑΙ μέσω της KPMG Clara, οι 90.000 επαγγελματίες Ελέγχου των εταιρειών της KPMG παγκοσμίως θα έχουν τη δυνατότητα να επικεντρώνονται περισσότερο στους τομείς αυτούς του ελέγχου που ενέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους, καθώς και σε συγκεκριμένους κινδύνους και δυσκολίες ανά κλάδο – με στόχο να ωφεληθούν τόσο τα ενδιαφερόμενα μέρη όσο και οι κεφαλαιαγορές.

Ο Βασίλης Καμινάρης, Partner, Head of Audit της KPMG στην Ελλάδα επισήμανε «Η επένδυση σε τεχνολογίες αιχμής είναι βασική στρατηγική προτεραιότητα της KPMG παγκοσμίως. Είμαστε ενθουσιασμένοι διότι ενσωματώσαμε μία ακόμα καινοτόμο τεχνολογία στην καθημερινή μας λειτουργία με απώτερο σκοπό την αύξηση της ποιότητας του εξωτερικού ελέγχου. Η KPMG στην Ελλάδα έχει πολύ σημαντική εμπειρία στην επιτυχημένη και ταχεία ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στη λειτουργία της αφού, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να μεταφέρει το σύνολο των έργων εξωτερικού ελέγχου και έργων διασφάλισης στην Ελλάδα στην εφαρμογή KPMG Clara και τώρα να διαθέσει προς χρήση την τεχνολογία ΑΙ σε όλους τους ελεγκτές της. Αναμένουμε σύντομα τα οφέλη από τη χρήση της τεχνολογίας αυτής στους ελέγχους μας».

Οι δυνατότητες που ανακοινώθηκαν βασίζονται σε πρόσφατα ορόσημα στο ταξίδι μας για την παροχή ελέγχου με δυνατότητες ΑΙ και την ισχύ του ανθρώπινου παράγοντα, μεταξύ των οποίων:

Τον Ιούνιο του 2024, η KPMG δημοσίευσε τη μελέτη AI in financial reporting and audit: Navigating the new era, εξετάζοντας τις προσδοκίες των υπεύθυνων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης από το ΑΙ σε σχέση με τις εταιρείες και τους εξωτερικούς ελεγκτές τους.

Τον Απρίλιο του 2024, οι εταιρείες της KPMG ξεκίνησαν να υλοποιούν το Copilot του Microsoft 365 σε συνεργάτες και επαγγελματίες ελέγχου. Οι ομάδες ανάθεσης αξιοποιούν ήδη το Copilot μαζί με το Audit Chat, για να μετασχηματίσουν εξ ολοκλήρου την εμπειρία, δημιουργώντας αφηγήσεις διεργασιών και διαγράμματα ροής με βάση τις συναντήσεις με πελάτες.

Το 2023, η KPMG σύναψε μια πολυετή παγκόσμια συμμαχία στον έλεγχο με την MindBridge, ενσωματώνοντας τις δυνατότητες AI και μηχανικής μάθησης στην KPMG Clara με τη μορφή του Transaction Scoring. Με το KPMG Clara AI Transaction Scoring, οι ελεγκτές μπορούν να εκτελούν αναλύσεις στο 100% των συναλλακτικών πληθυσμών, παρέχοντας ελεγκτικά τεκμήρια και προσδιορίζοντας τις ακραίες τιμές τόσο για τους πληθυσμούς γενικού καθολικού όσο και αναλυτικού καθολικού.

Το 2023, η KPMG επίσης ανακοίνωσε μια πολυετή επένδυση πολλών δισ. δολαρίων στις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και cloud της Microsoft. Μέσω αυτής της διευρυμένης συμμαχίας, οι εταιρείες της KPMG θα ενισχύσουν τη διαδικασία ελέγχου με ανάλυση δεδομένων που υποστηρίζονται από το Microsoft Fabric και το genAI μέσω της υπηρεσίας Azure OpenAI και Azure Cognitive Services.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την KPMG Clara και τις ικανότητες Trusted AI, επισκεφτείτε το kpmg.com/trustedAI ή kpmg.com/kpmgclara