Φοροτεχνικοί και επαγγελματίες θα πληρώσουν «το μάρμαρο»

Κυριάκος Μερελής | Ασφαλιστικός & χρηματοοικονομικός σύμβουλος

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμ. Τσάπαλου, ότι δεν θα δοθεί παράταση στην υποβολή των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος, όπως δικαίως ζητούν οι φοροτεχνικοί, είναι μια ακόμη απόδειξη της αναλγησίας με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον συγκεκριμένο κλάδο και συνολικά τον επαγγελματικό κόσμο.

Χιλιάδες επαγγελματίες, εξωθούνται σε εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών  δηλώσεων. Ένα ακόμη πλήγμα με κυβερνητική σφραγίδα, για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υψηλά  πρόστιμα, ως εκπρόθεσμες, χωρίς όμως, δική τους υπαιτιότητα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα, ο κλάδος των Φοροτεχνικών, παρόλο που έβαλε πλάτη στην δύσκολη εποχή του κορονοϊού, ώστε να μείνει οικονομικά όρθιο το κράτος και στήριξε αποτελεσματικά την ψηφιοποίηση των δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών, αντιμετωπίζεται με απίστευτη αλαζονεία από το Υπουργείο Οικονομικών.

Παρόλο που επισήμανε εγκαίρως τα λειτουργικά προβλήματα και τις αστοχίες του συστήματος, καθώς και τα λάθη στις αυτοματοποιημένες δηλώσεις, που επιβάλλουν  χιλιάδες,  νέες τροποποιητικές  δηλώσεις.

Άλλωστε η αναφορά – επιχείρημα του εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών,  ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχει μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική τρύπα μέσα στον Ιούλιο που δεν θα μπορέσει να καλύψει,  – εάν δοθεί  παράταση στην υποβολή των δηλώσεων, -έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες ανακοινώσεις  του Υπ. Οικονομικών  για υπερβάσεις στα φορολογικά έσοδα.

Η λήξη της προθεσμίας στις 26 Ιουλίου, είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη, που αποτελεί  πρωτοφανή εκβιασμό  του κλάδου  των φοροτεχνικών. Οδηγεί σε εξαθλίωση τους λογιστές και πλήττει κατάφωρα τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Ο συνδυασμός μας «ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ» δεν μπορεί να αδιαφορήσει ή να σωπάσει μπροστά στην σκληρότητα των κυβερνητικών  επιλογών.

Στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των φοροτεχνικών για παράταση της υποβολής φορολογικών  δηλώσεων, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο επαγγελματικός κόσμος δεν μπορεί να συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως παρίας. ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ.

Το «ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ», με επικεφαλής τον Κυριάκο Μερελή, όπως έχει δεσμευτεί, θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα των επαγγελματιών  και να διεκδικεί δίκαιες λύσεις.

Καλούμε τους συνδυασμούς που ανακοίνωσαν ήδη τη συμμετοχή τους στις εκλογές του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και όσους ανακοινωθούν στη συνέχεια, να συνταχθούν στην προσπάθεια για τη διόρθωση  της αδικίας, σε βάρος των φοροτεχνικών και σύσσωμου του επαγγελματικού κόσμου.

Γιατί, η φωνή των μικρομεσαίων χρειάζεται, ειδικά κάτω από αυτές τις  συνθήκες, να είναι δυνατή και ανεξάρτητη από κομματικές προτιμήσεις ή κομματικές στηρίξεις.