«Η ιδιωτική ασφάλιση ενδέχεται να αντιμετωπίσει αποδοκιμασία από το κοινό»

…όταν αυτό αναζητά συμπληρωματική κάλυψη υγείας  αλλά δεν μπορεί να την αντέξει οικονομικά»

του Κώστα Γρηγορόπουλου*

Καθώς η ασφάλιση υγείας αναδεικνύεται ως ένας κρίσιμος παράγοντας για την προστασία της υγείας μας, οι ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα αποτελούν ένα θέμα που απασχολεί τους επαγγελματίες ασφαλιστές και τους πελάτες τους.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε τους παράγοντες που συντελούν στην αύξηση του κόστους και τα επόμενα βήματα που η αγορά μπορεί να αναμένει. Η αύξηση του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αποτελεί έναν κύριο παράγοντα που οδηγεί σε ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας.

Οι συνεχείς ιατρικές εξελίξεις και η επέκταση των θεραπευτικών επιλογών αυξάνουν το κόστος της περίθαλψης, το οποίο επιβαρύνει τις ασφαλιστικές εταιρείες και έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των ασφαλίστρων. Επίσης, η σταδιακή αύξηση των ασφαλίστρων, σύμφωνα με την ηλικία του ασφαλισμένου, αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα. Καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και η πρόοδος της Ιατρικής τούς επιτρέπει να διατηρούνται υγιείς για περισσότερο χρονικό διάστημα, οι ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον προβληματισμό πώς να προσαρμόσουν τα ασφάλιστρα ώστε να αντικατοπτρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο ασθενείας σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στις ανατιμήσεις των ασφαλίστρων. Με τις δημογραφικές αλλαγές που παρατηρούνται, προβλέπεται μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των ατόμων άνω των 60-65 ετών, οι οποίοι ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες υπηρεσίες υγείας. Αυτό απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και επείγουσες πρωτοβουλίες από τους επαγγελματίες του χώρου.

Πέραν αυτού, η ιδιωτική ασφάλιση πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και να διαδραματίσει τον κοινωνικό της ρόλο. Σε διαφορετική περίπτωση, ενδέχεται να αντιμετωπίσει αποδοκιμασία από το κοινό όταν αυτό αναζητά συμπληρωματική κάλυψη υγείας αλλά δεν μπορεί να την αντέξει οικονομικά.

Συμπεράσματα:

  • Η αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων υγείας απαιτεί προσεκτική διαχείριση και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών.
  • Ο έλεγχος του κόστους από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, η συνεργασία με τον κοινωνικό φορέα, δημιουργώντας νέας γενιάς παροχές και υπηρεσίες, είναι θέματα που πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα.

Αυτά δεν αφορούν κάθε ασφαλιστική ξεχωριστά, αλλά το σύνολο της αγοράς, και πρέπει να γίνουν με συντονισμένο τρόπο, ο στόχος δεν είναι η κερδοφορία μιας εταιρείας, αλλά να διασφαλίσουμε την αειφορία του συστήματος υγείας και την πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα για όλους τους πολίτες.

Η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου συστήματος αποτελεί το «κλειδί» για ένα βιώσιμο και αποδοτικό σύστημα υγείας, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας μας σε κάθε ηλικία και σε κάθε φάση της ζωής της. Μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου η υγεία και η ευημερία είναι προσιτές για όλους. Το βλέπουμε να λειτουργεί σε άλλες χώρες, το παρατηρούμε, σε έναν βαθμό, να λειτουργεί στην παροχή φαρμάκων στη χώρα μας σήμερα, ας γίνει και στην Υγεία!

Aπό το περιοδικό Insurance World