Δ. Μιχαηλίδου: 2 έντονες ασυμμετρίες του δημογραφικού που καλείται η Πολιτεία να αντιμετωπίσει

Η εγχώρια Ασφαλιστική Αγορά μπορεί να καυχιέται ότι από το ξεκίνημα αυτής της δεκαετίας, έχει καταφέρει χρόνο με τον χρόνο να πείσει την Πολιτεία να «ακούσει την φωνή» της. Την ίδια ώρα, η συνέχιση των διεκδικήσεων παραμένει ανοικτή καθώς υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν για τον κλάδο και την ιδιωτική ασφάλιση, με κυριότερο την ενεργοποίηση του κράτους και τη λήψη αποφάσεων που θα δώσουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην ιδιωτική ασφάλιση προκειμένου να αξιοποιηθεί συμπληρωματικά σε βασικούς τομείς.

Κοινός στόχος όλων έως το 2030 τουλάχιστον, είναι η πολιτική για την ασφαλιστική βιομηχανία να μην ανταποκρίνεται απλώς στις ανάγκες των καταναλωτών, αλλά επίσης να προάγει την κοινωνική ευημερία, την οικονομική σταθερότητα και τη δικαιοσύνη.
Υπό αυτό το πρίσμα, το φετινό Insurance Conference έρχεται να μιλήσει για όλες αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν ήδη στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, μέσα από διακεκριμένους ομιλητές, στελέχη και επιχειρήσεις.

Το 17th Insurance Conference #inco24, διοργανώνεται στις 27 Ιουνίου 2024, από την ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World και το portal insuranceworld.gr.

H κα. Δόμνα Μιχαηλίδου, Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων, ΝΔ – π. Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έδωσε το “παρών” στο συνέδριο και στον θεσμικό της χαιρετισμό ανέφερε:

Το inco24 είναι ένα συνέδριο που φέρνει χρόνια όλους τους συνδαιτημόνες της ασφάλισης και όχι μόνο. Η ασφάλιση έχει κάνει ουσιαστική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο ως προς το penetration αλλά κυρίως λόγω βάσει της δυσπιστίας που υπήρχε απέναντι την ασφάλιση. Οι πολίτες αντιμετώπιζαν με δυσπιστία την ασφάλιση. Η εγχώρια ασφαλιστική αγορά έχει αλλάξει, υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος στο κομμάτι της διείσδυσης. Η φωνή του κλάδου σας είναι περισσότερο δυνατή από ποτέ με περιθώρια να ενδυναμωθεί και να τον μάθουν όλο και περισσότερα νοικοκυριά. Εταιρείες και οικογένειες μαθαίνουν για τα οφέλη της ασφάλισης. Οι διεκδικήσεις παραμένουν και είναι μεγάλες. Οι εξελίξεις έως το 2030 είναι πολλές. Καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτές.

Σχετικά με τον κίνδυνο του δημογραφικού ανέφερε: Ο κίνδυνος του δημογραφικού από πλευράς Πολιτείας έχει 2 έντονες ασυμμετρίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η μία είναι η χρονική για να κάνει κάποιος κάτι χρειάζονται μέτρα για το δημογραφικό επιτάσσει ένα άθροισμά που θα παρθούν σήμερα για να έχουν αποτέλεσμα το λιγότερο σε μια δεκαετία.

Η δεύτερη η ασυμμετρία πηγάζει από την πρώτη και είναι αυτή του πολιτικού χρόνου. Δημιουργούνται πολιτικά ζητήματα κι έτσι δημιουργούνται αντικίνητρα. Αυτοί που ψηφίζουν είναι άνθρωποι οι οποίοι θα πρέπει σχετικά να χάσουν σε σχέση με αυτούς που έχουν να κερδίσουν, δηλαδή τη νέα γενιά.

Μέσα σε αυτό το πρίσμα, ο ρόλος σας είναι καίριος. Ο κλάδος σας έχει πάνω από 50.000 εργαζομένους και προσφέρει στα δημόσια έσοδα 1 δις. Όμως η Ελλάδα παραμένει υπασφαλισμένη. Η ελληνική ασφλιστική αγορά προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε ξένους και εγχώριους επενδυτές. Οι επιχειρήσεις επιλέγουν και επενδύουν σε ασφαλιστικά προγράμματα για την προστασία της υγείας και της περιουσίας τους. Η Πολιτεία συμβάλλει με οικονομικά κίνητρα έτσι ωστε η κουλτούρα της ασφάλισης να έρθει εκεί που όλοι τη χρειαζόμαστε.

Η συνεργασία μεταξύ πολιτείας, επαγγελματιών κλάδου και καταναλωτών είναι απαραίτητη για να επιτύχουμε τους στοχους μας.

Η πολιτική πρέπει να προάγει την κοινωνική ευημερία, την οικονομική σταθεροτητα και τη δικαιοσύνη και κυρίως τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών.

©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι