Ο Γ. Πιτσιλής στο DBFO24: Η ΑΑΔΕ επενδύει στον ψηφιακό περιβάλλον

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο χρηματοπιστωτικός τομέας συνεχίζει να βρίσκεται σε διαδικασία συνεχών αλλαγών, το 11th Digital Banking Forum ήρθε για να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις του ευρύτερου κλάδου όσον αφορά τόσο την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών όσο και την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.

Ομιλία με τίτλο: «Σύγχρονες ψηφιακές πληρωμές στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» παρέθεσε ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – ΑΑΔΕ.

Ζούμε σε μία αλματώδη περίοδο τεχνολογικών εξελίξεων που αλλάζουν την εικόνα της οικονομίας και του επιχειρείν και όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε.

Από την πλευρά μας κάνουμε μια συστηματική προσπάθεια ψηφιοποίησης και χρησιμοποιούμε τις αναδυόμενες δυνατότητες της τεχνολογίας.

Επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα συνδυασμένο ψηφιακό περιβάλλον που θα διευκολύνει τις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση και τους φορολογουμένους.

Σημαντικό έργο που είναι σε εξέλιξη είναι η διασύνδεση των pos με τις ταμειακές μηχανές. Είναι απαιτητικό έργο, αλλά έχει παει πολύ καλά.

Πλέον εργαζόμαστε εντατικά για την διασύνδεση των POS με πιο σύγχρονα εργαλεία τιμολόγησης. Είναι σημαντικό να έχουμε αυτήν την διασύνδεση διότι είναι μέρος ενός προληπτικού οικοσυστήματος, που από τη δομή του δεν αφήνει περιθώρια.

Έχουμε συνεργασία με τον τραπεζικό κλάδο πχ προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις. Κάναμε ένα βήμα περισσότερο ώστε να προκαθορίσουμε τις φορολογικές δηλώσεις 1,3 εκατ. φορολογουμένων. Εφόσον τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνει ο φορολογούμενος κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσης, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την υπηρεσία μας, με εσωτερική διαδικασία.

Προχωρήσαμε και σε ένα ακόμη βήμα που έλειπε από το ελληνικό επιχειρείν. Η δυνατότητα πληρωμής μέσω ξένων καρτών, καθώς δεν μπορούσαμε μέχρι σήμερα να εισπράξουμε φόρους και δασμούς. Στο δίμηνο αυτό πάνω από 20.000 συναλλαγές έχουν ολοκληρωθεί μέσα από αυτή τη διαδικασία. Επίσης το myaade app περίπου 450.000 συμπολίτες μας το έχουν κατεβάσει και πληρώνουν απευθείας φόρους μέσω iris ή κάρτας.

Άλλος τομέας συνεργασίας είναι το bank app που θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία. Εκπονούμε έργο ΑΙ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα εργαλείο και risk analysis και profiling, χρήσιμο για τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών.

Το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται από την τεχνολογική πρόοδο απαιτεί συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος”.

©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι