Η ψηφιακή Ελλάδα είναι εδώ

 

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο χρηματοπιστωτικός τομέας συνεχίζει να βρίσκεται σε διαδικασία συνεχών αλλαγών, το 11th Digital Banking Forum ήρθε για να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις του ευρύτερου κλάδου όσον αφορά τόσο την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών όσο και την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.

Στον θεσμικό χαιρετισμό του ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε: Με χαρά βρίσκομαι εδώ γιατί αυτή την ώρα τρέχουν πολά έργα. Δεν είναι μόνο η ΑΙ που έχετε δει ως τα πρώτα δείγματα γραφής. Την επόμενη εβδομάδα εγκαινιάζουμε έναν νέο ψηφιακό βοηθό με το Υπουργείο Τουρισμού, ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους επισκέπτες που στηρίζουν την οικονομία μας.

Η πολύ μεγάλη αλλαγή ξεκίνησε με τις εφαρμογές για τις συναλλαγές, KYC. Πήραμε τη διαλειτουργικότητα του ΓΕΜΗ. Το άμεσο μέλλον έχει να κάνει με την προώθηση και επέκταση της διαλειτουργικότητας. Π.χ. στον ασφαλιστικό κλάδο, τις τηλεπικοινωνίες χρειάζονται σε διάφορες διαδικασίες κάποια στοιχεία και πλέον με μια συναίνεση γίνεται εύκολα η ταυτοποίηση. Πριν από 2 μήνες περάσαμε τη σχετική νομοθεσία για να μπορούμε με την άδεια των χρηστών να γίνονται όλα πιο εύκολα. Ένα ακόμη βήμα που αφορά στον τραπεζικό κλάδο και την αυτοδιοίκηση έχει να κάνει με τις κατασχέσεις πχ για ένα μικρό ποσό (βλ. Κλήση τροχαίας) η διαδικασία ήταν τραγική, τώρα έχουμε υλοποιήσει μια ψηφιακή πλατφόρμα ώστε να ολοκληρώνεται αυθημερόν η διαδικασία, χωρίς ο πολίτης να χάνει χρόνο και να ταλαιπωρείται.

Ένα σημαντικό κομμάτι είναι η κυβερνοασφάλεια. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να δούμε πως τα συστήματα θα γίνουν πιο ασφαλή και πως οι πολίτες θα διευκολύνονται. Η πρώτη πηγή phishing είναι τα email. Εισάγουμε authentication για τις νέες ταυτότητες. Θέλουμε υποδομές καλύτερες ταχύτητες, με προγράμματα που τρέχουν αυτήν την ώρα επιταχύνουμε το έλλειμμα ευρυζωνικότητας. Τις επόμενες μέρες ολοκληρώνουμε την ψηφιακή υπογραφή συμβολαίων εταιρειών” τόνισε μεταξύ άλλων.

Photo Credits
©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι