Φ. Μιχάλη: Δεν αντιλαμβανόμαστε την αξία της λύσης

της Ελενας Ερμείδου

Τους λόγους της μεγάλης απόστασης που υπάρχει στην Ελλάδα, μεταξύ οικονομικών και ασφαλισμένων ζημιών επιχείρησε να εξετάσει, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΝΝ Hellas Φιλίππα Μιχάλη, διερευνόντας τις αιτίες της έλλειψης ασφαλιστικής συνείδησης των Ελλήνων στο 23ο RE insurance Conference 2024 στην Υδρα. Διευκρίνισε, μεταξύ άλλων ότι «δεν αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο και την αξία της λύσης και αυτό μετουσιώνεται σε χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση».

Έχει γίνει πολλή δουλειά από την ΕΑΕΕ

Έχει γίνει πολλή δουλειά από την ΕΑΕΕ με παρεμβάσεις της στην Πολιτεία για να γεφυρωθεί το κενό προστασίας μεταξύ οικονομικών και ασφαλισμένων ζημιών. Τα μικρά βήματα που έχουν γίνει δεν απαντούν τις προσπάθειες της ΕΑΕΕ, είπε, ωστόσο τα βήματα που έγιναν είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ειπωθεί ότι η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος από μόνη της δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις για θέματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Η κα. Μιχάλη εξήγησε ότι η ασφαλιστική αγορά δεν στέκεται απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά δίπλα της, προσθέτοντας ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση και να δοθεί άμεσα η λύση.

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Μία από τις αιτίες του μεγάλου κενού προστασίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κα Μιχάλη είναι ότι ακόμα και σήμερα οι καταναλωτές δεν εμπιστεύονται την ιδιωτική ασφάλιση, αλλά και πως έχει κάποιος αντιληφθεί την έννοια του ρίσκου.  Εμμένοντας σε θέματα εμπιστοσύνης προέβαλλε τον Κανονισμό Φερεγγυότητας ΙΙ και τις εκθέσεις SFCR για τις ασφαλιστικές, αλλά και στις προσπάθειες που γίνονται να υπάρξει απλοποίηση σε ορισμένες διαδικασίες, ώστε ο κίνδυνος και οι έννοιες της ασφάλισης να γίνουν περισσότεροι κατανοητοί.

Φορολογικά κίνητρα

Αναφερόμενη στο θέμα των φορολογικών κινήτρων κάλεσε και η ίδια από την πλευρά της την Πολιτεία να δώσει κίνητρα, ώστε να ασφαλιστεί ο κόσμος ενώ επεσήμανε ότι τα μηνύματα που παίρνουν είναι θετικά. Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μετά από πολλές προσπάθειες η κυβέρνηση έδωσε το κίνητρο της έκπτωσης 10% αλλά είναι και αυτό πολύ λίγο για να πείσει τους ανασφάλιστους ιδιοκτήτες κατοικιών να ασφαλιστούν.