Κ. Σεμερτζόγλου: Είναι δύσκολο να είναι κάποιος σωστά ασφαλισμένος

της Ελενας Ερμείδου

«Εάν φτάνουμε να υποχρεώνουμε τις επιχειρήσεις να ασφαλιστούν, τότε κάτι δεν κάνουμε σωστά» τόνισε στο 23ο RE insurance Meeting 2024 στην Υδρα, ο Κωντσταντίνος Σεμερτζόγλου, ο οποίος έχει αναλάβει τη Γενική Διεύθυνση και Νόμιμη Εκπροσώπηση του υποκαταστήματος της HDI Global στην Ελλάδα.

Τόσες απώλειες και η Ελλάδα βρίσκεται στο ίδιο σημείο

Ο Κωνσταντίνος Σεμερτζόγλου με αυτή του τη δήλωση δεν ήθελε να κατακρίνει την υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση έναντι κινδύνων που απειλούν τις επιχειρήσεις καθώς και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το αντίθετο.

Ήθελε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ενώ έχουν καταγραφεί τα χίλια μύρια καταστροφικά γεγονότα από τα καιρικά φαινόμενα με επιχειρήσεις να έχουν καταστραφεί και να περιμένουν μετά από χρόνια να αποζημιωθούν από το κράτος με ένα ευτελές ποσό των 5.000 και 7.000, ακόμα συζητάμε και διυλίζουμε το θέμα της υποχρεωτικότητας. Έτσι λοιπόν αν και μέχρι σήμερα, οι επιχειρήσεις δεν έχουν κατανοήσει την έννοια του ρίσκου, και της άμεσης αποζημίωσης έναντι των καταστροφών, τότε, ναι «κάτι σίγουρα κάνουμε λάθος».

Κάτι δεν κάνουμε σωστά 

Το λάθος δεν έχει γίνει μόνο από τον τρόπο που χειρίζονται τα πράγματα οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αλλά και από τις κυβερνήσεις που έχουν αποφύγει μέχρι και σήμερα να πληροφορήσουν σωστά τον πληθυσμό για τους κινδύνους από φυσικές καταστροφές.

«Σίγουρα το μέτρο της υποχρεωτικότητας είναι προς την σωστή κατεύθυνση» είπε , εμμένοντας στην κοινή από όλους μας διαπίστωση ότι ο έλληνας δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο και χρησιμότητα της ασφάλισης. «Αυτό δεν θα συμβεί σε εμένα» είναι μία χαρακτηριστική θέση των Ελλήνων. Για αυτό και πολύ χαμηλά ποσοστά ασφάλισης μικρών επιχειρήσεων, αλλά και κατοικιών που φτάνουν μόλις στο 18% μαζί τους δανειολήπτες και όσους ασφαλίστηκαν λόγω της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ.

«Δεν είναι εύκολο να είναι σωστά ασφαλισμένος κάποιος» επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι «σωστή είναι η συζήτηση της υποχρεωτικότητας», όχι όμως η υποχρεωτικότητα να γίνει με μορφή τιμωρίας.

«Χρειαζόμαστε το κράτος» είπε για να λειτουργήσει σωστά η ασφάλιση, προσθέτοντας ότι «η δουλειά μας δεν είναι μία υπόσχεση, δουλειά μας είναι να είμαστε αξιόπιστοι».