Π. Μιχαλαρόγιαννης, Δ.Α.Α.: 3 κριτήρια που μας οδήγησαν στην ίδρυση του δικού μας ΤΕΑ

“Η συμμετοχή του Δ.Α.Α. στον 2ο Πυλώνα Ασφάλισης. Κίνητρα και οφέλη στο εργασιακό περιβάλλον από την ίδρυση και λειτουργία επαγγελματικού ταμείου” ήταν το θέμα του Fireside Chat II που διεξήχθη στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Συντονιστής ήταν ο κ. Χρήστος Κώνστας, Δημοσιογράφος, Head of Content, ethosMEDIA
και ομιλητές ο Παναγιώτης Μιχαλαρόγιαννης, Πρόεδρος, Τ.Ε.Α. Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κόλλιας ανέφερε ότι “ένα θέμα που μας αφορά όλους είναι μια επένδυση χαμηλού ρίσκου όπως είναι τα ΤΕΑ. Από την αρχή υπήρξαμε θερμοί υποστηρικτές του θεσμού. Η εισφορά θα πρέπει να μην θεωρείται υποχρέωση, αλλά μια επένδυση στο μέλλον, ένας καθοριστικός παράγοντας συμπλήρωσης του εισοδήματός μας. Eυτυχώς, η διαδικασία για να συμμετέχεις είναι απλή, το κόστος το προσαρμόζεις μόνος σου και μπορείς να το αναπροσαρμόσεις. Ο κάθε ασφαλισμένος έχει ένα πακέτο στη διάθεσή του που μπορεί να διαλέξει για το μέλλον του”.

Σχετικά με το ταμείο Επιμελητηρίου και τη διαδρομή προς την ίδρυσή του ο κ. Κόλλιας είπε: Το δικό μας ταμείο ιδρύθηκε το 2004 και πλέον έχει φτάσει τα 19 εκατ. ευρώ σε ενεργητικο. Είναι ένας αυτοδιοικούμενος, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμός. Επιστρέφει αποδόσεις μαζί με τις εισφορές και υπόκειται στο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο. Οι εισφορές επενδύονται σε Α/Κ. Ο ασφαλισμένος έχει άμεση πληροφορηση για τον λογαρισμό του ανά πάσα στιγμή. Καταβάλει εφάπαξ τριμηνιαια εισφορά”.

Ερωτηθείς για τις αποδόσεις ο κ. Κόλλιας απάντησε: H επενδυτική απόδοση το 2023 ήταν στο 19,5% και σωρρευτικές αποδόσεις του ΤΕΑ από τη σύσταση του Α/Κ το 4ο τρίμηνο του 2008 έως σήμερα έχει αγγίξει το 148%”.

Σχετικά με το νεο θεμικο πλαίσιο σχολίασε: “Έχει και αυτό τα δικά του προβλήματα και αποτρεπτικούς παράγοντες αλλα δεν είναι εντελώς απαγορευτικό για την ένταξη των ενδιαφερομένων”.

Από τη μεριά του, ο κ. Μιχαλαρόγιαννης εξιστόρησε:  “Η εταιρεία θεσμοθετησε ένα συνταξιοδοτικο σύστημα ήδη από το 2002-03 μεσω ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης βιώσαμε έντονο χρηματοοικονομικό άγχος. Είχαμε οχλήσεις για την ασφάλεια του χαρτοφυλακίου, τις διαχειριστήκαμε με προσωρινά μη συμβατικά μέτρα. Ζητήσαμε μετά την κρίση να μπούμε σε έναν πιο μονιμο θεσμό με βάση 3 κριτήρια: τον κίνδυνο του αντισυμβαλλομένου, τον έλεγχο επί των αποδόσεων και τη θέληση να περάσουμε σε ένα καθαρό συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτό το πετύχαμε μέσω των ΤΕΑ, διασφαλίζοντας και τα τρία αυτά κριτήρια”.

Σχετικά με τις αποδόσεις, είπε ότι μέσα σε τρία χρόνια “καθώς είμαστε ένα νέο ταμείο, φθάνουν σε πάνω απο 8%”.

©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

Διαβάστε επίσης:

Με υψηλού επιπέδου συμμετοχές και παρεμβάσεις 
το 5o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*