Μονοψήφια ή διψήφια θα κλείσει η αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων;

της Ελενας Ερμείδου

Μένει ένας μήνα ακόμα για να δούμε αν κλείσει η παραγωγή με διψήφια ή μονοψήφια αύξηση.

Σαράντα εννέα  ασφαλιστικές: 27 Ανώνυμες Ασφαλιστικές Εταιρείες, 2 Αλληλασφαλιστικοί Συνεταιρισμοί, 15 Υποκαταστήματα αλλοδαπής ασφαλιστικής επιχείρησης και 5 Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές επιχειρήσεις μέσω Ε.Π.Υ έγραψαν συνολική 4.705.802.432,17 ευρώ (αύξηση +8,7%)  στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023.

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι ασφαλίσεις κατά ζημιών +12,3% στα2.431.018.103,08, ενώ το ήμισυ της αύξησης και παρακάτω των ασφαλίσεων κατά ζημιών γράφουν οι ασφαλίσεις ζωής +5% στα 2.274.784.329 ευρώ.

Κάτι που θα πρέπει να παρατηρήσουμε είναι ότι τα Unit linked καταγράφουν αύξηση 17%, συμμετέχοντας στην συνολική παραγωγή κατά 39%, ωστόσο τα προϊόντα αυτά δεν έχουν καταφέρει να έχουν υψηλή διατηρηισιμότητα.

H επιτυχία αποδίδεται στους ίδους κλάδους

Στην λίστα των γενικών ζημιών την μεγαλύτερη συμμετοχή στην παραγωγή ασφαλίστρων έχουν οι ασθένειες, με 17,7%, τα χερσαία οχήματα με 10,6%, η πυρκαγιά με 15% και η αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων με 28%, που εν μέρει σημαίνει ότι η επιτυχία στην παραγωγή ασφαλίστρων συνεχίζει να αποδίδεται στους ίδιους κλάδους, καθώς και τις τράπεζες λόγω των στεγαστικών δανείων που υποχρεώνουν τους δανειολήπτες να ασφαλιστούν.

Τι περιμένουμε σήμερα από την ΕΑΕΕ

Αυτό που θα θέλαμε να ακούσουμε σήμερα από την ΕΑΕΕ στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας 2024, τα σχέδια της για την ενδυνάμωση του κλάδου και, αν ο κλάδος έχει προοπτικές να γράψει νέες δουλειές σε επιμέρους κλάδους που μέχρι σήμερα διαγράφουν μικρή ανάπτυξη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*