Γ. Χατζηθεοδοσίου: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας έχουν μέλλον και δυνατότητες.

Σε μία λαμπρή εκδήλωση, με καλλιτεχνικό χρώμα αλλά και συγκινησιακές στιγμές, απονεμήθηκαν τα βραβεία «Βιώσιμης – Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Ε.Α. ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΣΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ «ΒΙΩΣΙΜΗΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ & ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»

Αγαπητοί Υπουργοί, Βουλευτές, Πρόεδροι Κοινωνικών Εταίρων, Επιμελητηρίων, αγαπητά μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας…

Σας καλωσορίζουμε στα Βραβεία Βιώσιμης, Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας.

Σας ευχαριστώ θερμά που μας τιμάτε για μια ακόμη χρονιά με την παρουσία σας.

Κυρίες και κύριοι,

Ο θεσμός των βραβείων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών έχει πλέον καθιερωθεί ως η γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Όταν ξεκίνησε το 2014, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη της χειρότερης οικονομικής κρίσης, στη σύγχρονη ιστορία της.

Οι επιχειρήσεις της χώρας έδιναν μια καθημερινή μάχη επιβίωσης.

Αποφασίσαμε τότε να θεσπίσουμε αυτά τα βραβεία, για να τιμήσουμε και να εμψυχώσουμε αυτή την προσπάθεια.

Για να τιμήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, που δεν το έβαλαν κάτω μπροστά στις δυσκολίες. Που πάλεψαν, άντεξαν. Στήριξαν με κόπο και θυσίες χιλιάδες θέσεις εργασίας, βοήθησαν στις πιο σκοτεινές στιγμές, να παραμείνει όρθια η ελληνική κοινωνία.

Θελήσαμε με αυτό τον τρόπο, να δώσουμε κυρίως ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Το μήνυμα ότι οι επιχειρήσεις έχουν προοπτική και μέλλον, ακόμα και μέσα στην κρίση.

Σήμερα, εξακολουθούμε να είμαστε προβληματισμένοι για τις αντοχές του ελληνικού επιχειρείν.

Γιατί στο μεταξύ ήρθαν νέες δοκιμασίες και ανατροπές, που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μάτωσαν ξανά και ξανά. Ήταν αρκετές αυτές που δεν τα κατάφεραν, αλλά πολλές περισσότερες εκείνες που συνέχισαν να προσπαθούν. Να κοιτάζουν μπροστά, να πορεύονται με τιμόνι σταθερό, να βάζουν στόχους.

Και είμαστε για μια ακόμη χρονιά εδώ, για να γιορτάσουμε τις επιτυχίες τους.

Για να επιβραβεύσουμε επιχειρήσεις, που επένδυσαν στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια, στις νέες τεχνολογίες, σε πράσινες λύσεις και πρακτικές, στη συνεργασία και στη δικτύωση.

Βραβεύουμε επιχειρήσεις με ιστορία και παράδοση στην αγορά. Επιχειρήσεις που άντεξαν στο χρόνο και στις δυσκολίες. Που εξελίχθηκαν και αναπτύχθηκαν.

Βραβεύουμε επιχειρήσεις που τολμούν να παρουσιάσουν νέες ιδέες και λύσεις. Βραβεύουμε δυναμικές ομάδες και ανθρώπους – άνδρες και γυναίκες – που αποτελούν το σύγχρονο, ελπιδοφόρο πρόσωπο της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Παράλληλα, επειδή το Επιμελητήριό μας ήταν και παραμένει ενεργό κομμάτι της κοινωνίας, τιμούμε για μια ακόμη χρονιά ανθρώπους, συμπολίτες μας, που διακρίθηκαν για τα επιτεύγματα τους αλλά και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Τιμούμε ανθρώπους που μας εμπνέουν με τη θέληση, το κουράγιο και την προσήλωση στους στόχους τους.

Τιμούμε ανθρώπους που έδειξαν σε δύσκολες στιγμές τι σημαίνει καθήκον και αίσθημα ευθύνης για τον συνάνθρωπο.

Τιμούμε συμβολικά τους ανθρώπους που ρίχνονται κάθε τόσο στη μάχη με αυτοθυσία, για να προστατέψουν τις ζωές, τις περιουσίες και το περιβάλλον μας, από τις φυσικές καταστροφές.

Όλες αυτές οι επιχειρήσεις, οι ομάδες, οι άνθρωποι, που θα ανέβουν σε αυτό το βήμα – συνεχίζουν να είναι πηγή ελπίδας για όλους μας.

Οι δικές τους ιστορίες είναι αυτές που μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πατρίδας μας, μέσα σε ένα περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο δύσβατο.

Τα τελευταία χρόνια οι κρίσεις διαδέχονται η μια την άλλη. Περάσαμε από τη βαθιά ύφεση της πανδημίας στην ενεργειακή κρίση, στην έκρηξη του πληθωρισμού και στην άνοδο των επιτοκίων.

Στην Ελλάδα – και σε όλη την Ευρώπη – η ακρίβεια πιέζει ασφυκτικά τα εισοδήματα και επηρεάζει αρνητικά το σύνολο της οικονομίας. Και στο επόμενο διάστημα, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί εξαιτίας της νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Η δυνατότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να διαχειριστούν αυτές τις πιέσεις περιορίζεται, καθώς από τον Ιανουάριο επανέρχονται σε ισχύ οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες στην ευρωζώνη.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στον πυρήνα των τοπικών και των εθνικών οικονομιών σε όλη την Ευρώπη – είναι ταυτόχρονα οι πλέον εκτεθειμένες και ευάλωτες σε αυτούς τους κλυδωνισμούς.

Στην Ελλάδα, ειδικότερα, βρίσκονται για μια ακόμη φορά στο μάτι του κυκλώνα.

Αντιμετωπίζουν τη μείωση του κύκλου εργασιών τους, καθώς η ακρίβεια περιορίζει τις δαπάνες των νοικοκυριών στα βασικά. Το κόστος λειτουργίας τους αυξάνεται και η άνοδος των επιτοκίων επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητά τους.

Την ίδια ώρα, καλούνται να τρέξουν όλο και πιο γρήγορα, για να προλάβουν το «τρένο» της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Για να μπορέσουν να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, να μειώσουν κόστη, να καλύψουν νέες ρυθμιστικές απαιτήσεις και να μπορέσουν να ενταχθούν σε αλυσίδες αξίας.

Στον αγώνα αυτό χρειάζονται στήριξη.

Χρειάζονται βιώσιμες συνθήκες πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Χρειάζονται περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία, προσαρμοσμένα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στις δυνατότητές τους. Με κριτήρια και διαδικασίες, που επιτρέπουν σε περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επωφεληθούν.

Χρειάζονται υποστήριξη σε επίπεδο μεταφοράς τεχνογνωσίας, για να προωθήσουν την πράσινη και ψηφιακή τους μετάβαση. Να επιλέξουν κατάλληλες τεχνολογίες, να καταρτίσουν επιχειρηματικά σχέδια και να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Χρειάζονται κίνητρα και ενισχύσεις, για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους. Χρειάζονται υποστήριξη, για να ενισχύσουν την καινοτομική τους ικανότητα, με συνεργατικούς σχηματισμούς και τοπικά δίκτυα καινοτομίας.

Χρειάζονται ένα θεσμικό και διοικητικό περιβάλλον φιλικό προς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Με καθαρούς κανόνες, με προβλέψιμο ρυθμιστικό πλαίσιο, με λιγότερη γραφειοκρατία. Με δίκαιους όρους ανταγωνισμού.

Είναι ώρα να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα μια νέα Εθνική Στρατηγική για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Μια στρατηγική που θα φέρει τη μικρομεσαία επιχείρηση στο επίκεντρο – και όχι στο περιθώριο – της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας.

Κι αυτό δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.

Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη, με διάρκεια, με ανθεκτικότητα και με προϋποθέσεις κοινωνικής συνοχής, χωρίς υγιείς και ισχυρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, είναι η κινητήριος δύναμη της καινοτομίας, της ανάπτυξης, της απασχόλησης.

Είναι αυτές που παράγουν πάνω από το 50% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της Ευρώπης. Στην οικοδόμηση  μιας οικονομίας βιώσιμης, με τεχνολογική αυτοδυναμία και ανθεκτικότητα σε κρίσεις.

Όλα αυτά ισχύουν στο πολλαπλάσιο για την Ελλάδα.

Γιατί στη χώρα μας είναι ακόμη πιο σημαντική τόσο η συνεισφορά, όσο και η δυναμική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το μερίδιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην απασχόληση είναι υψηλότερο. Όπως υψηλότερο είναι το μερίδιό τους στη δημιουργία Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας.

Είναι μεγαλύτερη η ευελιξία και η προσαρμοστικότητά τους στις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, παραμένουν ζωντανές και δραστήριες.

Το 2022 είχαμε στην Ελλάδα αύξηση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Είχαμε, επίσης, αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, που έφτασε κοντά στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είχαμε αύξηση της απασχόλησης κατά 5,5% – στα 2,2 εκατομμύρια εργαζομένους.

Μάλιστα, η αύξηση της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Ιρλανδία.

Και η προοπτική παραμένει θετική. Όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία όσο και η απασχόληση θα παρουσιάσουν νέα αύξηση το 2023.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας έχουν μέλλον και δυνατότητες.

Ζητούμενο δεν είναι να εξαλείψουμε τη μικρή επιχειρηματικότητα. Είναι να αυξήσουμε την παραγωγικότητά της.

Την επιχειρηματική μεγέθυνση όλοι τη θέλουμε. Δεν θα την πετύχουμε, όμως, με τελεσίγραφα.

Θα την πετύχουμε χτίζοντας ένα περιβάλλον, που παρέχει κίνητρα, ευκαιρίες και υποστήριξη. Ένα περιβάλλον, που επιτρέπει στη μικρή επιχείρηση όχι απλώς να επιβιώνει οριακά. Αλλά να επενδύει, να συμβαδίζει με τις εξελίξεις, να συνεργάζεται, να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει – όσο άλλες θα γεννιούνται.

Αυτό το όραμα υπηρετεί και θα συνεχίσει να υπηρετεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Είμαστε και θα παραμείνουμε δίπλα στη μικρομεσαία επιχείρηση και τον επαγγελματία.

Είμαστε και θα παραμείνουμε σύμμαχοι στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, αλλά και στις ευκαιρίες της νέας εποχής: να προχωρήσουν την ψηφιοποίησή τους, να αξιοποιήσουν νέες τεχνολογίες, να αποκτήσουν πρόσβαση στην καινοτομία, να αναπτύξουν σύγχρονες δεξιότητες, να εφαρμόσουν καλές πρακτικές διακυβέρνησης.

Σε αυτό το επίπεδο επενδύουμε συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

·       Είμαστε το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο Επιμελητήριο της χώρας, κάτι που μας επιτρέπει να παρέχουμε στα μέλη μας περισσότερες, ταχύτερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες.

 

·       Από το 2020 προσφέρουμε στα μέλη μας τη δυνατότητα για δωρεάν δημιουργία ιστοσελίδας και ηλεκτρονικού καταστήματος. Μέχρι τώρα περίπου 1.000 επιχειρήσεις έχουν αξιοποιήσει αυτό το εργαλείο και στόχος μας είναι να φτάσουμε τις 5.000 εντός του 2024.

 

·       Παρέχουμε υποστήριξη, για τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, όπως είναι το CRM, μέσα από ειδικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2022 και φέτος έχει επεκταθεί σε όλους τους κλάδους που καλύπτει το Επιμελητήριο.

 

·       Συνεχίζουμε να εστιάζουμε σε θέματα κατάρτισης:

 

o   Έχουμε δημιουργήσει την πλατφόρμα e Learning, μέσω της οποίας παρέχουμε συνεχώς περισσότερα αντικείμενα και επιλογές.

o   Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής, μέσω του οποίου καλύπτουμε τις ανάγκες κατάρτισης 1.500 εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

 

·       Στηρίζουμε την πράσινη μετάβαση των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, με δράσεις ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους.

 

o   Συνεργαζόμαστε με φορείς όπως το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Ενέργειας, για τη μεταφορά εξειδικευμένης τεχνογνωσίας. Και προχωρούμε στη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας, για να προωθήσουμε πράσινες καινοτομίες.

 

·       Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ενάντια στο πρόβλημα της άντλησης χρηματοδότησης.

 

o   Εκπονήσαμε ειδική μελέτη για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και παρουσιάσαμε συγκεκριμένα συμπεράσματα και προτάσεις.

·       Συνεργαζόμαστε με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, με τους εμπορικούς συλλόγους και τους τοπικούς φορείς, σε καινοτόμες δράσεις:

o   Όπως είναι η δημιουργία ενιαίας εφαρμογής για την καταχώριση των τοπικών επιχειρήσεων στο σύνολο των Δήμων της Αττικής.

o   Όπως είναι η εμβληματική δράση AGORA ATHΕNS, που υλοποιούμε στο Δήμο Αθηναίων.

·       Στηρίζουμε την καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Σχεδιάζουμε ήδη την ίδρυση Θερμοκοιτίδας Πολιτιστικής, Τουριστικής, Εμπορικής και Δημιουργικής Καινοτομίας. Μιας δομής που θα υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και νέα συνεργατικά σχήματα ανοιχτής καινοτομίας, από παραδοσιακές επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας.

 

·       Μία άλλη σημαντική δράση του Επιμελητηρίου μας είναι ότι τα μέλη μας, οι οικογένειες τους και οι εργαζόμενοι τους έχουν πλέον τη δυνατότητα δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης στο εξειδικευμένο Κέντρο που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό, το πρώτο Κέντρο Ψυχικής Υγείας στην Αττική με αυτές τις δυνατότητες, σε ένα εμβληματικό κτίριο στην καρδιά της Αθήνας. Παραμένουμε πάντα στο πλευρό των σωματείων και των κλαδικών ενώσεων: στηρίζοντας την εκπόνηση κλαδικών μελετών, τη διοργάνωση εκδηλώσεων κ.ά.

Γενικότερα, η στήριξη που παρέχουμε είναι το  λιγότερο που αξίζει στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε ακόμη πιο φιλόδοξες δράσεις και υπηρεσίες.

Θα συνεχίσουμε να δυναμώνουμε τα αιτήματά τους, να προβάλλουμε τις δυνατότητές τους.

Θα συνεχίσουμε να τιμούμε την εμπιστοσύνη τους. Να τους εκπροσωπούμε με υπερηφάνεια, με συνέπεια, με αποτέλεσμα.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι μικρές επιχειρήσεις είναι εδώ. Είναι σε αυτή την αίθουσα. Είναι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε πόλη και γειτονιά.

Είναι εδώ και αγωνίζονται, αντέχουν, στηρίζουν την εθνική οικονομία.

Έχουν φωνή, ικανότητες και όραμα.

Μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει, μπορούν και πρέπει να γίνουν για την Ελλάδα δύναμη ανάπτυξης, συνοχής και ευημερίας.

Ας απελευθερώσουμε τις δυνάμεις τους. Ας τους δώσουμε την ευκαιρία.

Σας ευχαριστώ και πάλι που μας τιμάτε με την παρουσία σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*