H “ακτινογραφία” των ασφαλίσεων υγείας για το 2022

Η Επιτροπή Υγείας της ΕΑΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της καλύτερης δυνατής πληροφόρησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις ασφαλίσεις Υγείας, επανέλαβε για μία ακόμη χρονιά την ετήσια συλλογή στατιστικών στοιχείων που αφορούν στις καλύψεις εξω-νοσοκομειακή και νοσοκομειακή.

Η έρευνα επικεντρώνεται στις δύο βασικές καλύψεις υγείας, τη νοσοκομειακή και την εξωνοσοκομειακή. Εστιάζει τόσο στην εξέλιξη του πλήθους των συμβολαίων, όσο και των αποζημιώσεων, οι οποίες αναλύονται σε μεγαλύτερο βάθος στη δημοσιευμένη έκθεση της ΕΑΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό απέστειλε στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις ειδικό ερωτηματολόγιο εστιάζοντας στην καταγραφή των βασικότερων μεγεθών των εν λόγω ασφαλίσεων με έμφαση στις πληρωθείσες αποζημιώσεις του έτους 2022. Ειδικότερα, το ερωτηματολόγιο, μεταξύ άλλων:

• Διαχωρίζει τις ασφαλίσεις Υγείας κατά τη γραμμή εργασιών σε ατομικές και ομαδικές

• Εξετάζει το πλήθος των συμβολαίων και των ασφαλισμένων, αλλά και τις πληρωθείσες αποζημιώσεις κατά κάλυψη, εστιάζοντας στην ανάλυση των νοσοκομειακών, κυρίως, αποζημιώσεων

• Εμβαθύνει στη μελέτη των ατομικών ασφαλίσεων, διαχωρίζοντας τα ασφαλιστήρια κατά τη διάρκειά τους (ετήσια και μακροχρόνια/ισόβια) και κατά την πρόβλεψη συμμετοχής/ απαλλαγής ή μη του ασφαλισμένου στη δαπάνη νοσηλείας κατά ανώτατο κεφάλαιο κάλυψης

Στην έρευνα του 2022, με ημερομηνία αναφοράς την 31/12, περιλαμβάνονται τα στοιχεία 16 ασφαλιστικών επιχειρήσεων με καθεστώς εγκατάστασης.

Σύμφωνα με τα πλήρη στοιχεία της ασφαλιστικής αγοράς που αφορούσαν στο ίδιο έτος, οι 16 αυτές συμμετέχουσες στην έρευνα επιχειρήσεις, συνεισέφεραν στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων (όλες οι καλύψεις, περιλαμβανομένων και των δικαιωμάτων) του Κλάδου Ι.3 – Συμπληρωματικών Ασφαλίσεων Ζωής το 93,2% και το 99,4% στις Ασφαλίσεις του Κλάδου 2 – Ασθένειες των Ασφαλίσεων κατά Ζημιών.

Τα βασικότερα συνολικά μεγέθη που καταγράφηκαν για το 2022, δείχνουν μια σταθερά ανοδική τάση των Ασφαλίσεων Υγείας τα τελευταία χρόνια. Το πλήθος των ατομικών συμβολαίων νοσοκομειακής ή/και εξωνοσοκομειακής κάλυψης, προσεγγίζοντας τις 922.000, σημείωσε αύξηση 7% σε σχέση με το 2021. Ο αριθμός των ομαδικών συμβολαίων υγείας, ξεπερνώντας τις 6.000, κατέγραψε αύξηση 10%. Αντίστοιχη πορεία διέγραψαν και οι συνολικές πληρωθείσες αποζημιώσεις(ατομικών και ομαδικών ασφαλίσεων),  οι οποίες προσέγγισαν τα 610,5 εκατ. ευρώ, αυξημένες δηλαδή κατά 4% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Mπορείτε να δείτε την έρευνα εδώ και το infographic εδώ

health_stat_2022_infographic_gr_1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*