Kλιματικός κίνδυνος: Τι συνεπάγεται για ένα επενδυτικό portfolio;

Ένας πλανήτης που ολοένα και θερμαίνεται, εγκυμονεί σαφείς κινδύνους για την κοινωνία. Για το σκοπό αυτό, οι φυσικές καταστροφές, οι αλλαγές πολιτικής και οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν όλα τη δυνατότητα να επηρεάσουν το χαρτοφυλάκιο ενός επενδυτή. Σε ποιο βαθμό όμως;

Ποια είναι όμως η επίδραση του κλιματικού κινδύνου στις επενδύσεις και πώς μπορεί να αξιολογηθεί σε περιφερειακή βάση;

O δείκτης Climate Value-at-Risk (VaR) είναι ένα μέτρο του πιθανού πρόσθετου κόστους που θα μπορούσε να προκύψει από την κλιματική αλλαγή, ως ποσοστό της αποτίμησης μιας εταιρείας, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν απρόοπτα γεγονότα. Αξιολογεί δύο διαστάσεις του κλιματικού κινδύνου:

  1. Μεταβατικό Climate VaR: Mετρά πιθανές οικονομικές απώλειες από τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Έχει τις εξής κατηγορίες:
  • Policy Risk: Προκύπτει απο πιθανές αλλαγές πολιτικών και κανονιστικών πλαισίων που επηρεάζουν τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, της απώλειας φήμης ή της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
  • Τεχνολογικές ευκαιρίες: προκύπτουν λόγω μετατοπίσεων των εταιρειών σε νέες και καλύτερες τεχνολογίες, φιλικές προς το περιβάλλον, όπως η ηλιακή ενέργεια, τα ηλεκτρικά οχήματα και τα έξυπνα δίκτυα.

2. Φυσικό Κλίμα VaR

Αυτό μετρά πιθανές οικονομικές απώλειες λόγω των φυσικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως τα κύματα καύσωνα, τα τσουνάμι και οι κακές σοδειές.

Για παράδειγμα, η περιοχή του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, δεδομένου ότι φιλοξενεί μια σειρά από νησιά με χαμηλό υψόμετρο.

Κλιματικός Κίνδυνος, ανά Περιφέρεια

Οι κλιματικοί κίνδυνοι μπορεί να ποικίλλουν ανά περιοχή λόγω μιας σειράς παραγόντων, από την κλιματική πολιτική έως τις κλιματικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης πιθανότητας πυρκαγιών ή πλημμύρων.

Παρακάτω, παρουσιάζεται μια περιφερειακή ανάλυση του κλιματικού VaR. Όσο μεγαλύτερη είναι η αρνητική VaR, τόσο μεγαλύτερος είναι ο δυνητικός καθοδικός κίνδυνος.

Region Transition Climate VaR Physical Climate VaR
Europe & Middle East (DM)* -2.3% -8.7%
EM** Asia -2.7% -16.9%
EM EMEA*** -4.9% -11.0%
EM Latin America -5.8% -13.0%
North America -1.1% -3.8%
Pacific +0.0% -13.7%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*