back to top
11.7 C
Athens
Κυριακή 15 Μαρτίου 2026

Πυρκαγιές Ελλάδα: Η αλήθεια κοστίζει πολύ ακριβά

της Ελενας Ερμείδου

Ενας άνθρωπος περπατούσε την περασμένη εβδομάδα στα ‘μαύρα’ σοκάκια της Αθήνας. Κοντοστεκόνταν λίγο στις βιτρίνες, ο φωτισμός αχνός, ελάχιστος, και καπνός από την Αττική που φλέγονταν, πολύς, δυσκόλευε το βάδισμα του.

- Advertisement -

Στρίβοντας, έπεσε σε μία επιγραφή ενός καταστήματος που έγραφε “κλειστόν μέχρι νεωτέρας λόγω αναπνευστικών προβλημάτων από τον καπνό και τις πυρκαγιές στην Αθήνα’. Και λίγο πιο κάτω “αναζητώ την αλήθεια για πυρκαγιές’.

Ο άνθρωπος ξαφνιάστηκε, ήταν πράγματι πολύ παράξενη αυτή η επιγραφή. Τι πωλούσε τελικά το μαγαζί που βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας; .

- Advertisement -

Τι λογής μπορεί να είναι όμως αυτή η αλήθεια; Αλήθεια ολική, αλήθεια μερική, αλήθεια σχετική, αλήθεια που μας βολεύει, η αλήθεια των αριθμών από τα μοντέλα που ρυθμίζονται, αλήθεια καμουφλαρισμένη, πλήρη αλήθεια και τι ήθελε αυτός ο άνθρωπος που πουλάει ρούχα ανδρικά;

Ακούσαμε και θα ακούμε πολλές αλήθεια για την εκδήλωση των πυρκαγιών και άλλα τόσα από περαστικούς, αγανακτισμένους ανθρώπους που έχουν μία επιχείρηση ένα νοικοκυριό που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές στην Ελλαδα.

Δεν ακούσαμε όμως ποτέ την αλήθεια από τους κρατούντες τα κλειδιά της Ελλάδας για τις αποζημιώσεις, για το πως οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να προστατευτούν, για το πώς τα νοικοκυριά μπορούν να ξαναχτίσουν ή να επισκευάσουν τα σπίτια τους. Με ποιον τρόπο δικαιούνται να λάβουν τα πρώτα κεφάλαια κίνησης.

Ακούμε αλήθειες για ποσά αποζημίωσεων που δεν μπορούν να υπερβούν των 300 ευρώ, για δάνεια με εγγύηση του κράτους, για επιδοτήσεις για οριζόντιες αποζημιώσεις, για αναδιατυπώσεις νόμων.

Ακούμε επίσης για ψυχοπαθείς που έβαλαν φωτιά, για τα καιρικά φαινόμενα. Δεν έχουμε ακούσει ότι οι (αντ)ασφαλιστές έχουν συστήματα πρόληψης καιρικών φαινομένων, δεν ακούμε ότι ο έχων ασφαλίσει την κατοικία του ή την επιχείρηση του θα πάρει το κεφάλαιο που έχει συμφωνήσει άμεσα ως πρώτη αποζημίωση.

Πολλές αλήθειες για τις πυρκαγιές θα ακουστούν όμως η πλήρη αλήθεια κοστίζει και κοστίζει περισσότερο για τους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες. Οταν η Ελλάδα πάρει όλη την αλήθεια, το βέβαιο είναι ότι για πολύ καιρό θα χάσει τον ύπνο της.

Επίσης το σίγουρο πώς όταν είμαστε παγιωμένοι σε κάτι που χρόνια συνηθίζουμε να πιστεύουμε και να κάνουμε, η πραγματική αλήθεια τσακίζει, τρέχουμε να μείνουμε μακριά από αυτήν, κάνουμε πόλεμο, κινητοποιούμε όλες τις δυνάμεις για να αντισταθούμε. Εν προκειμένω εδώ, τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, τις Ενώσεις ‘Προστασίας’… κτλ.

Τι ήθελε λοιπόν αυτός ο άνθρωπος ζητώντας να μάθε την αλήθεια; Τίποτα άλλο από το να προστατεύσει την υγεία του και την περιουσία του.

Η Πολιτεία παρά τις ανακοινώσεις, διαβουλεύσεις συνεργασίας της με (αντ)ασφαλιστές για την προστασία του πληθυσμού έναντι φυσικών καταστροφών δεν έχει κάνει τίποτα για αυτό. Μόνο αναδιατυπώσεις και ανασύνταξη του ήδη υπάρχοντος Νόμου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στο MIT ως Guest Lecturer ο Παναγιώτης Λελεδάκης

Με αντικείμενο την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο των χρηματοοικονομικών, της ασφάλισης και της συμβουλευτικής

Παύλος Αχής, ΟΡΙΖΩΝ 1964 Ασφαλιστική, στο IWtalks: Γιατί να δουλέψει ένας 25χρονος στην ασφάλιση;

Ο Chief Insurance & Reinsurance Officer απαντά στο ερώτημα: «Τι θα λέγατε σε έναν 25χρονο που θα σας ρωτούσε σήμερα γιατί να δουλέψει στην ασφάλιση;»

Αλ. Σαρρηγεωργίου από τη ΓΣ της ΕΑΕΕ: Τρεις παρεμβάσεις στην υγεία

Τι ζήτησε από την Κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Στα €11,8 εκατ. εκτιμώνται οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις για τις κακοκαιρίες Adel και Byron

1.282 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας, με εκτίμηση αποζημιώσεων €9,9 εκατ., και 1.209 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το Bancassurance της Εθνικής Ασφαλιστικής με την Πειραιώς ξεκινά…

Τη μεγάλη διαφορά στο τραπεζοασφαλιστικό κανάλι ετοιμάζεται να κάνει η ασφαλιστική, ενώ η τράπεζα δεν μοιάζει να βιάζεται ούτε με την NN ούτε με την ERGO

Ένας ασφαλιστής στον δρόμο για την ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής

Στην πολιτική οι διαδρομές με πραγματικό βάθος ξεκινούν από τη βάση της κοινωνίας και επιστρέφουν σε αυτήν με περισσότερη εμπειρία, γνώση και ευθύνη

Κλοπές αυτοκινήτων: Η μάστιγα που απειλεί τους δρόμους μας

Σε έναν κόσμο όπου οι κλοπές αυτοκινήτων εξελίσσονται σε καθημερινό φαινόμενο, η πρόληψη είναι μονόδρομος

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική αναζητά Έμπειρο Στέλεχος Ασφαλίσεων Αστικής Ευθύνης και Τεχνικών Ασφαλίσεων

Η εταιρεία προσφέρει ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης και εξέλιξης σε ένα σύγχρονο, φιλικό και οργανωμένο περιβάλλον

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Προστάτεψε το συκώτι σου. Σώσε τον Κίτρινο Ήρωα!»

Καμπάνια ενημέρωσης της ΕΕΜΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Ηπατικής Υγείας

Το Bancassurance της Εθνικής Ασφαλιστικής με την Πειραιώς ξεκινά…

Τη μεγάλη διαφορά στο τραπεζοασφαλιστικό κανάλι ετοιμάζεται να κάνει η ασφαλιστική, ενώ η τράπεζα δεν μοιάζει να βιάζεται ούτε με την NN ούτε με την ERGO

Στη μαγευτική Αλσατία ταξίδεψε η Επιθεώρηση Χρυσολόγου

Κοινή υπόσχεση, στο επόμενο ταξίδι όχι απλώς να μη λείψει κανείς, αλλά «η ομάδα να είναι πολυπληθέστερη με νέους Συνεργάτες και νέες συμμετοχές»

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Ο καλός ύπνος ως βασική προϋπόθεση υγείας

Η χρόνια στέρηση ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για σειρά νοσημάτων και αυξάνει την πιθανότητα τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων

Στουρνάρας: Οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό

Τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ανέλυσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομιλία του στο CEOs Club