back to top
15.1 C
Athens
Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2025

Πυρκαγιές Ελλάδα: Η αλήθεια κοστίζει πολύ ακριβά

της Ελενας Ερμείδου

Ενας άνθρωπος περπατούσε την περασμένη εβδομάδα στα ‘μαύρα’ σοκάκια της Αθήνας. Κοντοστεκόνταν λίγο στις βιτρίνες, ο φωτισμός αχνός, ελάχιστος, και καπνός από την Αττική που φλέγονταν, πολύς, δυσκόλευε το βάδισμα του.

- Advertisement -

Στρίβοντας, έπεσε σε μία επιγραφή ενός καταστήματος που έγραφε “κλειστόν μέχρι νεωτέρας λόγω αναπνευστικών προβλημάτων από τον καπνό και τις πυρκαγιές στην Αθήνα’. Και λίγο πιο κάτω “αναζητώ την αλήθεια για πυρκαγιές’.

Ο άνθρωπος ξαφνιάστηκε, ήταν πράγματι πολύ παράξενη αυτή η επιγραφή. Τι πωλούσε τελικά το μαγαζί που βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας; .

- Advertisement -

Τι λογής μπορεί να είναι όμως αυτή η αλήθεια; Αλήθεια ολική, αλήθεια μερική, αλήθεια σχετική, αλήθεια που μας βολεύει, η αλήθεια των αριθμών από τα μοντέλα που ρυθμίζονται, αλήθεια καμουφλαρισμένη, πλήρη αλήθεια και τι ήθελε αυτός ο άνθρωπος που πουλάει ρούχα ανδρικά;

Ακούσαμε και θα ακούμε πολλές αλήθεια για την εκδήλωση των πυρκαγιών και άλλα τόσα από περαστικούς, αγανακτισμένους ανθρώπους που έχουν μία επιχείρηση ένα νοικοκυριό που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές στην Ελλαδα.

Δεν ακούσαμε όμως ποτέ την αλήθεια από τους κρατούντες τα κλειδιά της Ελλάδας για τις αποζημιώσεις, για το πως οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να προστατευτούν, για το πώς τα νοικοκυριά μπορούν να ξαναχτίσουν ή να επισκευάσουν τα σπίτια τους. Με ποιον τρόπο δικαιούνται να λάβουν τα πρώτα κεφάλαια κίνησης.

Ακούμε αλήθειες για ποσά αποζημίωσεων που δεν μπορούν να υπερβούν των 300 ευρώ, για δάνεια με εγγύηση του κράτους, για επιδοτήσεις για οριζόντιες αποζημιώσεις, για αναδιατυπώσεις νόμων.

Ακούμε επίσης για ψυχοπαθείς που έβαλαν φωτιά, για τα καιρικά φαινόμενα. Δεν έχουμε ακούσει ότι οι (αντ)ασφαλιστές έχουν συστήματα πρόληψης καιρικών φαινομένων, δεν ακούμε ότι ο έχων ασφαλίσει την κατοικία του ή την επιχείρηση του θα πάρει το κεφάλαιο που έχει συμφωνήσει άμεσα ως πρώτη αποζημίωση.

Πολλές αλήθειες για τις πυρκαγιές θα ακουστούν όμως η πλήρη αλήθεια κοστίζει και κοστίζει περισσότερο για τους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες. Οταν η Ελλάδα πάρει όλη την αλήθεια, το βέβαιο είναι ότι για πολύ καιρό θα χάσει τον ύπνο της.

Επίσης το σίγουρο πώς όταν είμαστε παγιωμένοι σε κάτι που χρόνια συνηθίζουμε να πιστεύουμε και να κάνουμε, η πραγματική αλήθεια τσακίζει, τρέχουμε να μείνουμε μακριά από αυτήν, κάνουμε πόλεμο, κινητοποιούμε όλες τις δυνάμεις για να αντισταθούμε. Εν προκειμένω εδώ, τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, τις Ενώσεις ‘Προστασίας’… κτλ.

Τι ήθελε λοιπόν αυτός ο άνθρωπος ζητώντας να μάθε την αλήθεια; Τίποτα άλλο από το να προστατεύσει την υγεία του και την περιουσία του.

Η Πολιτεία παρά τις ανακοινώσεις, διαβουλεύσεις συνεργασίας της με (αντ)ασφαλιστές για την προστασία του πληθυσμού έναντι φυσικών καταστροφών δεν έχει κάνει τίποτα για αυτό. Μόνο αναδιατυπώσεις και ανασύνταξη του ήδη υπάρχοντος Νόμου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ασφάλιση μεταφερόμενων εμπορευμάτων: +13,2% το πλήθος συμβολαίων, -17% τα ασφαλισμένα κεφάλαια το 2024

Πληρώθηκαν αποζημιώσεις ύψους 462.000 ευρώ και σημειώθηκαν 626 ζημιές εντός του 2024 – Κυρίαρχα τα δίκτυα και οι πράκτορες μη αποκλειστικής συνεργασίας

Byron: Σύσκεψη για επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης και αποκατάστασης

«Η προτεραιότητά μας είναι η ταχεία και δίκαιη αποζημίωση των πολιτών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν» δήλωσε ο Υφυπουργός Κ. Κατσαφάδος

Ξανά μεγάλες καταστροφές στην Ελλάδα – Παραμένει μεγάλο το κενό στην προστασία των κατοικιών

Πρόκληση η ευρεία υιοθέτηση της ιδιωτικής ασφάλισης, ειδικά σε περιοχές με υψηλή ευπάθεια σε φυσικές καταστροφές

Νέος ΚΟΚ: Η ημερίδα του ΕΕΑ ανέδειξε ως ζήτημα συλλογικό την οδική ασφάλεια

Διακεκριμένοι ομιλητές ανέλυσαν τις νέες ρυθμίσεις και τη σύνδεση των παραβάσεων με τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις και ευθύνες - Δείτε το βίντεο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η πρώτη άδεια επισκευής μετά τις πυρκαγιές του 2025 είναι γεγονός!

Ένα μάθημα για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ταυτόχρονα σηματοδοτεί ευκαιρίες για την ασφαλιστική αγορά

Δίκτυα πωλήσεων και αυτοματοποίηση: Τιμολόγηση, διαχείριση ζημιών, απάτες

Πώς διαμορφώνει η τεχνητή νοημοσύνη τη νέα εποχή του ασφαλιστικού κλάδου

Γιατί είναι ευχαριστημένες οι ασφαλιστικές περιουσίας – Τι άλλαξε

Μπορεί η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο να αυξήθηκε μόνο 3% το 2024, το άκρως αντίθετο συνέβη ωστόσο με τις αποζημιώσεις

Ο Καποδίστριας στους κινηματογράφους: Μαθήματα ηγεσίας για σήμερα

Ο πρώτος κυβερνήτης δεν ολοκλήρωσε το όραμά του, πρόλαβε όμως να αφήσει το παράδειγμα που χρειάζεται η Ελλάδα –και η ασφάλιση– σήμερα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ο ΠΣΑΣ εύχεται καλή χρονιά με ευθύνη, ελπίδα και έμπρακτη αλληλεγγύη

Η δράση του Συνδέσμου στη Δομή Φιλοξενίας Οινοφύτων αποτύπωσε αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της κοινωνίας και του ασφαλιστικού κλάδου

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Ένας Δεκέμβριος προσφοράς, αλληλεγγύης και γιορτινής χαράς

Η εταιρεία αποχαιρέτησε το 2025 επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη δέσμευσή της στη στήριξη της κοινωνίας και των ευάλωτων ομάδων

Η ERB CYPRIALIFE και η ERB ASFALISTIKI υπερήφανοι χορηγοί ασφάλειας στο Rooftop Christmas του Mall of Cyprus

Η παρουσία τους ανέδειξε τη φιλοσοφία τους ότι η ασφάλεια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής

Euroins Greece: Χριστουγεννιάτικες ευχές με έμφαση στην ασφάλεια και στον άνθρωπο

Στο ζεστό μήνυμά της προς το κοινό η εταιρεία προβάλλει αξίες που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία την εορταστική περίοδο

INTERLIFE: Χριστουγεννιάτικες δράσεις αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς

Δωρεά 1,5 τόνου τροφίμων σε Κοινωφελείς Φορείς, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης “προσφέρω …αλλιώς”