Πώς τα ηλεκτρικά οχήματα πιάνουν φωτιά

Ελενα Ερμείδου

Διακόσιες εννέα πυρκαγιές καταγράφηκαν μέσα στο 2022, σημειώνοντας αύξηση 17%. Πρόκειται το υψηλότερο αριθμό πυρκαγιών σε μία δεκαετία, καθιστώντας το φαινόμενο της πυρκαγιάς ως την 3η κύρια αιτία παγκοσμίων απωλειών στον κόσμο, σύμφωνα με  μελέτη της Allianz Global Corporate Specialty.

Μεταξύ των κυριοτέρων αιτιών που αυξάνουν τον κίνδυνο της πυρκαγιάς είναι τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) και ειδικά οι μπαταρίες ιόντων λιθίου. Οι μονάδες αυτές που απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων ενέχουν κινδύνους πυρκαγιάς τόσο κατά την μεταφορά τους σε πλοία όσο και κατά την κίνηση ενός οχήματος.

Αν κατά την μεταφορά των μπαταριών λιθίου υπάρξει συμβάν πυρκαγιάς τότε λόγω της υψηλής θερμοκρασίας ο κίνδυνος να μεταφερθεί η πυρκαγιά σε άλλα μεταφερόμενα εμπορεύματα στο πλοίο είναι πολύ μεγάλος, ομοίως λόγω την υψηλής θερμότητας και σε περιοχές στην ξηρά, συμπαρασύροντας και καίγοντας περιουσίες. Πολύ υψηλός είναι και ο κίνδυνος αναζωπύρωσης μίας πυρκαγιάς.

Υπερφόρτιση και  βραχυκύκλωμα η κύρια αιτία πυρκαγιάς

Εκτός των αλλαγών που πρέπει να κάνει ο κλάδος αυτοκινήτου στο  underwriting και στα επίπεδα αποθεματοποίσης, προκειμένου να αντιμετωπίσει απώλειες από πυρκαγιές, αλλαγές αναμένεται γίνουν και στα διαβιβαστικά έγγραφα δήλωσης επικίνδυνου φορτίου.

Ανακλήσεις 

Σημειώνεται ότι η Ford Motor Co ανακάλεσε πάνω από 300.000 υβριδικά οχήματα λόγω βλαβών στον κινητήρα και αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*