Ασφαλιστικές προτεραιότητες

της Ελενας Ερμείδου

Ενα πολύ σοβαρό θέμα αφήνουμε πίσω, πηγαίνοντας για διακοπές:

Το θέμα της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής. Ενα θέμα που συζητείται επί χρόνια και, ενώ τα συμβάντα των καταστροφών αυξάνονται σε πλήθος και ένταση, η Πολιτεία και τα υπουργεία παραμένουν θεατές, αντιμετωπίζοντας τα με επιδόματα. Τα επιδόματα δεν “γιατρεύουν” στην περίπτωση αυτή, δεν κλείνουν, ανοίγουν περισσότερο την “πληγή”.

Εγιναν απανωτά λάθη στο θέμα της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών και της ασφάλισης περιουσίας. Οι πρώην συντάκτες του νομοσχεδίου περί ασφάλισης φυσικών καταστροφών δεν κατάλαβαν ότι η ασφάλιση αναφέρεται σε κινδύνους που με βεβαιότητα γνωρίζει ότι θα συμβούν, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος των κινδύνων αυτών, την ένταση των κινδύνων και τον ακριβή χρόνο.

Η Ελλάδα σήμερα βάλεται από θεομηνίες, φωτιές, σεισμούς, πλημμύρες και είναι παντελώς ανασφάλιστη. Κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, άνθρωποι.

Τα ξενοδοχεία στην Ρόδο μετά τις απανωτές ακυρώσεις πτήσεων βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού μετά τις απανωτές ακυρώσεις πτήσεων από Βρετανία, και Γερμανία. Οι τουριστικοί πράκτοες ανακοίνωσαν πως μέχρι και τις 10 Αυγούστου έκοψαν πτήσεις.

Τα επιδόματα και οι αναστολές θέσεων εργασίας, όπως και η συγκεκριμένη χρονική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κανέναν δεν ωφελεί. Πλήττει στην πραγματικότητα και τις επιχειρήσεις, και τους εργαζόμενους και το κράτος. Κανένας επιχειρηματίες ή εργαζόμενος δεν μπορεί να λειτουργήσει παίρνοντας επιδόματα των 500 ευρώ. Ο επιχειρησιακός κίνδυνος αυξάνεται, τουναντίον, αντί να μειώνεται.

Η ασφάλιση περιουσίας είναι προτεραιότητα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργού, και να διαθέτουν ανά πάσα στιγμή επάρκεια κεφαλαίων.

Ενα σύγχρονο κράτος δεν μπορεί να στηρίζει την λειτουργία του σε επιδόματα και στην ελπίδα ότι δεν θα συμβεί ή αν συμβεί θα αποζημιώνει με επιδόματα. Η οριζόντια ασφάλιση περιουσίας όχι μόνο θα διασφάλιζε τις περιουσίες των πολιτών και των επιχειρήσεων, θα διασφάλιζε επίσης και πρόσθετα φορολογικά έσοδα.

Η στήλη το έχει γράψει πολλάκις, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ολα τα μέρη το γνωρίζουν. Σε όλους έχει συμβεί μία μεγάλη ανασφάλιστη ζημιά.

Ποιος ο λόγος να χάνονται περιουσίες;

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*