Αλλάζει το κανονιστικό πλαίσιο για ESG – βιωσιμότητα

Tο φετινό Insurance Conference με τίτλο «Υποχρεωτική Ασφάλιση: Μπροστά σε νέες προκλήσεις και κίνητρα», άνοιξε το θέμα της υποχρεωτικότητας αλλά και των κινήτρων που ο κλάδος της Ιδιωτικής Ασφάλισης ζητά με επιχειρήματα.

Το 16th Insurance Conference #inco23, διοργανώθηκε από την ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World και το portal insuranceworld.gr.

Στην παρουσίασή της με τίτλο: «Ο καθοριστικός ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών στη βιώσιμη μετάβαση: Το νέο κανονιστικό πλαίσιο», η κα Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος ΔΣ, CSR HELLAS, Αντιπρόεδρος ΔΣ, CSR Europe και Μέλος της Ομάδας Εργασίας για τα ευρωπαϊκά πρότυπα στις ΜμΕ του Οργανισμού EFRAG, ανέφερε ότι η Ευρώπη θέλει να γίνει μια πρωτοπόρος ήπειρος για την βιωσιμότητα στον πλανήτη.

Περαιτέρω ανέφερε:

Πολύ σύντομα, κάθε εταιρεία θα πρέπει να έχει δική της στρατηγική για την εταιρική βιωσιμότητα και θα πρέπει να την δημοσιοποιεί. Θα λειτουργεί αυτό ως εργαλείο ελέγχου για την πράσινη μετάβαση. Στο εξής γίνεται στοιχείο αξιολόγησης της βιωσιμότητας της εταρείας. Δεν γίνεται να μην λαμβάνουμε υπόψιν τους παράγοντες βιωσιμότητας.

Ο κλάδος μετράει ήδη απώλειες σε ασφαλίσεις που έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο αλλαγής. Αλλάζει το κανονιστικό πλαίσιο οριζόντια και κάθετα με βασική αρχή ποιος είναι ο ρόλος του κλάδου και πόσο συμβάλλει σε αυτή την μετάβαση.

Ο κλάδος της ασφάλισης είναι καθοριστικής σημασίας. Μέχρι το 2023 πάμε σε ενιαίο πρότυπο ευρωπαϊκών διαστάσεων, ώστε να μετράμε με τον ίδιο τρόπο τον κίνδυνο και τις ευκαιρίες για την βιωσιμότητα.

Μέχρι το 2028 θα έχει καλύψει σειρά και από μικρομεσαίες και πρωτίστως τις εισηγμένες. Ακόμα και οι μικροεπιχειρήσεις στο μέλλον θα κληθούν να ακολουθήσουν.

Ο κλάδος έχει τρία χρόνια μπροστά του για να προετοιμαστεί και να προσαρμοστεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*