Groupama Ασφαλιστική: Βελτίωση παραγωγικής δραστηριότητας και διατήρηση της κερδοφορίας το 2022

Η Ελληνική θυγατρική του Γαλλικού Ασφαλιστικού Ομίλου Groupama, η Groupama Ασφαλιστική το 2022 κατέγραψε  αύξηση  του κύκλου εργασιών της κατά  12,3% σε σύγκριση με το περασμένο έτος, σύμφωνα με την σύνοψη της Έκθεσης Χρηματοοικονομικής Κατάστασης και Φερεγγυότητας για το 2022 .

Ειδικότερα αναφέρεται στην έκθεση:

H ενεργειακή κρίση που επηρέασε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Οι πληθωριστικές πιέσεις οδήγησαν σε σταδιακή αύξηση του κόστους ζημιών των ασφαλιστικών εταιρειών ειδικά στους κλάδους αυτοκινήτου και υγείας. Σε αυτό το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον η Groupama Ασφαλιστική βελτίωσε την παραγωγική της δραστηριότητα διατηρώντας ταυτόχρονα την κερδοφορίας της. Το 2022, ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας ανήλθε σε 178,1 εκ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των επενδυτικών προϊόντων), καταγράφοντας αύξηση 12,3% σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Οι πιο σημαντικοί κλάδοι παραγωγής είναι οι ασφαλίσεις ιατρικών δαπανών, ο κλάδος αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, ο κλάδος ασφάλισης πυρός και λοιπών υλικών, και ο κλάδος ασφάλισης με συμμετοχή στα κέρδη. Συνολικά αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής παραγωγής για το 2022 (μεικτά). Η παραγωγή των αναφερόμενων κλάδων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση κατά 15,1%. Ο κλάδος ιατρικών δαπανών αυξήθηκε κατά 12,4%, ο κλάδος ασφάλισης με συμμετοχή στα κέρδη κατά 51,1% αντανακλώντας την αύξηση στα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια (DAF), ο κλάδος ασφάλισης πυρός και λοιπών υλικών κατά 4% ενώ ο κλάδος αστικής ευθύνης αυτοκινήτου παρουσίασε μείωση κατά 4,1%.

Το προ φόρων λειτουργικό αποτέλεσμα της Εταιρίας ανήλθε το 2022 σε 6,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με 8 εκ. το 2021. Ο καθαρός δείκτης ζημιών και εξόδων (net Combined Ratio) στον κλάδο ζημιών σημείωσε αύξηση και ανήλθε σε 99,8% έναντι 92,3% το 2021. Υπενθυμίζουμε ότι το 2021 το τεχνικό GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ Α.Ε.Α.Ε. Έκθεση Φερεγγυότητας και Χρηματοοικονομικής Κατάστασης 8 | 106 αποτέλεσμα είχε επηρεαστεί από την πανδημία και ειδικότερα από την μείωση στους κλάδους αυτοκινήτου και υγείας των αναγγελθεισών ζημιών και αντίστοιχα του δείκτη συχνότητας ζημιών, λόγω των μέτρων περιορισμού μετακινήσεων που εφαρμόστηκαν κατά την διάρκεια του έτους.

Η Εταιρεία θα εφαρμόσει τα πρότυπα ΔΠΧΠ 9 και ΔΠΧΠ 17 έως το τέλος του 2023 αξιολογώντας και βελτιώνοντάς συνεχώς τις πρακτικές προετοιμασίας των χρηματοοικονομικών αναφορών προκειμένου να παρέχει τις πιο ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες στα ενδιαφερόμενα μέρη.

Τα ποσοστά κάλυψης της κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας (SCR) και της ελάχιστης κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας (MCR) ανέρχονται για το 2022 σε 149,1% (170,6% το 2021) και 305,2% (358,3% το 2021) αντίστοιχα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*