Στ. Ιωάννου, Eurobank: Γιατί τα ΤΕΑ αποτελούν ένα σύγχρονο και ασφαλές εφόδιο για κοινωνία/οικονομία

«Τ.Ε.Α.: Ένα σύγχρονο και ασφαλές εφόδιο, ωφέλιμο για την κοινωνία και την οικονομία», τιτλοφορείται η ομιλία του κ. Σταύρου Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ, Eurobank κατά τη διάρκεια του 4oυ Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης  που διαργάνωσαν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr.

Ο κ. Ιωάννου, λαμβάνοντας τον λόγο ανέφερε ότι το θέμα της επαγγελματικής ασφάλισης αφορά το κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας. “Όσα λόγια και αν πούμε για το πόσο ωφέλιμη είναι η επαγγελματική ασφάλιση, αυτό αποδεικνύεται με τα πραγματικά αριθμητικά δεδομένα. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Οι προηγμένες οικονομίες αναπτύσσουν δυναμικά τον θεσμό. Τα ΤΕΑ αποτελούν μια αμοιβαία συνθήκη και λειτουργούν ως αναπτυξιακός μοχλός για το σύνολο της οικονομίας. Σε κάποιες χώρες το ενεργητικό τους αγγίζει το 100% του μεγεθους οικονομίας σε όρους ΑΕΠ. Τα assets των ΤΕΑ έφθασαν το 2022 τα 84, 5 τρις δολάρια παγκοσμίως”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης της Eurobank. 

“Η Eurobank με την πολύτιμη συνδρομή του εξειδικευμένου προσωπικού της Eurobank Asset Management αποφάσισε το 2021 την ίδρυση του ταμείου μας. Ενάμιση χρόνο μετά, το σύνολο των εργαζομένων μας, σχεδόν 6.500 άτομα, έχουν ενταχθεί στο ΤΕΑ μας, που διαθέτει ενεργητικό άνω των 19 εκατ. ευρώ. Το νούμερο είναι ενδεικτικό, αλλά η όλη διαδικασία έχει για εμάς μια ισχυρή συμβολική αξία. Η αποδοχή της πρωτοβουλίας από τους εργαζομένους αποδεικνύει το πόσο εμπιστεύτηκαν την άρτια και διαφανή δομή του Ταμείου, που σχεδιάσαμε και θωρακίσαμε με ένα ισχυρό, νομικό και θεσμικό πλαίσιο, με στιβαρές εγκριτικές διαδικασίες εξασφαλίζοντας ορθή διακυβέρνηση, σύμφωνα με τις υψηλές προδιαγραφές του Ομίλου», τόνισε. Και συνέχισε: “Πρώτιστα, εκλάβαμε τη δημιουργία ΤΕΑ ως μια πράξη κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους ανθρώπους που μοχθούν καθημερινά για τον οργανισμό. Ήταν ένα εγχείρημα με ξεκάθαρο πρόσημο ESG και ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα. Μέλημά μας ήταν οι εργαζόμενοι να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο και να συγκεντρώσουν ένα σεβαστό ποσόν στη λήξη του εργασιακού τους βίου. Οι εργαζόμενοι αναγνώρισαν τη συμμετοχή τους ως μια πράξη προσωπικής ευθύνης που καλλιεργεί και μια ισχυρή αποταμιευτηική κουλτούρα. Δύνανται να σωρεύουν το δικό τους κεφάλαιο εκτός από την εισφορά του εργοδότη, ενώ μπορούν να μεταφέρουν το ποσό σε άλλο ΤΕΑ, σε περίπτωση αλλαγής της επαγγελματικής τους στέγης. Παράλληλα, η εφαπαξ παροχή που θα εκκαθαριστεί, δεν φορολογείται με το παρόν καθεστώς” ανέφερε. 

Πέραν των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν για τους εργαζομένους, τα ΤΕΑ λειτουργούν ωφέλιμα και για το σύνολο μιας οικονομίας. “Η συσσώρευση αποθεματικών τονώνει τις επενδύσεις, αυξάνει την ρευστότητα της αγοράς κεφαλαίου, αποτρέπει την αδήλωτη εργασία κλπ.” είπε.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην μελέτη του ΙΟΒΕ που εκτιμά ότι με την ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης, τα κεφαλαιακά αποθέματα μπορούν να αυξηθούν ακόμη και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μακροχρόνια.

“Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 30 ΤΕΑ, όπου συμμετέχει μόλις το 4,6% του συνόλου των απασχολουμένων. Τα ταμεία διαθέτουν 1,8 δις σε ενεργητικό που αντιστοιχεί περίπου  στο 1% του ΑΕΠ της χώρας σήμερα. Με αυτά τα χαμηλά ποσοστά διαπιστώνουμε ότι χάνουμε πολλά σαν οικονομία και σαν εργαζόμενοι. 

Ας δούμε όμως τη θετική οπτική:

Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης συνιστούν για την αγορά εργασίας, τους κοινωνικούς εταίρους, το Ασφαλιστικό και την Εθνική Οικονομία, μία αποτελεσματική λύση συστηματικής και μακροπρόθεσμης αποταμίευσης για την ενίσχυση των εργαζομένων, δοκιμασμένη στην πράξη διεθνώς”.

Kατά το στέλεχος της Eurobank, βασικές αιτίες που η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει το στοίχημα με την επαγγαλματική ασφάλιση, είναι:

– Χρόνιες παθογένειες του ασφαλιστικού μας συστήματος.

– Μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων που περιορίζει τη δυνατότητα σύστασης ΤΕΑ σε λίγες, κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις.

– Έλλειμμα ενημέρωσης και αποταμιευτικής κουλτούρας. Η υψηλή φορολογική επιβάρυνση της εργασίας αλλά και ο ασφαλιστικός και συνταξιοδοτικός αναλφαβητισμός είναι βασικά εμπόδια, με σημαντικές συνέπειες, για την ευημερία των ελληνικών νοικοκυριών, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και την επάρκεια του συνταξιοδοτικού εισοδήματος.

Και μπορούμε να απαντήσουμε στα παραπάνω με τρεις λύσεις.

  • Επιταχύνοντας την ολοκλήρωση των υποδομών που έχουν ανάγκη οι φορείς που ασκούν εποπτικό έργο.

Οι λύσεις που προκρίνονται είναι οι εξής: 

  1. να επιταχύνουμε ολοκλήρωση υποδομών που έχουν ανάγκη οι φορείς που ασκούν εποπτικό έργο.
  • Διατηρώντας τα φορολογικά κίνητρα (ως προς τις εισφορές και τις παροχές εφάπαξ) και διασφαλίζοντας ένα σταθερό περιβάλλον λειτουργίας.
  • Θέτοντας προτεραιότητα την ενημέρωση κοινωνικών εταίρων, συνδικαλιστικών φορέων, πολιτών και εργαζομένων, προκειμένου να τονωθεί η εμπιστοσύνη στο θεσμό.

Με λίγα λόγια, να διευκολύνουμε τις διαδικασίες και να κάνουμε το σύνολο της κοινωνίας σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή, υπογράμμισε.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ/PHOTOPRESS Θ&Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*