Generali: 7 συμβουλές για οικονομική οδήγηση

Καθώς αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, η μετακίνηση με το αυτοκίνητο γίνεται ολοένα και πιο ακριβή. Ως αποτέλεσμα, είναι σημαντικότερο από ποτέ να γνωρίζουμε όλοι πώς μπορούμε να οδηγούμε οικονομικά, ωφελώντας και την τσέπη μας και τον πλανήτη. Διαβάστε παρακάτω τις συμβουλές μας.

 

1. Προετοιμάστε τις διαδρομές σας

Η οικολογική και οικονομική οδήγηση ξεκινά πριν ακόμη καθίσετε στη θέση του οδηγού, με την κατάλληλη προεργασία. Τις περισσότερες φορές κινείστε σε διαδρομές γνώριμες και επαναλαμβανόμενες. Αρχίστε να παρατηρείτε πότε και πού υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση. Αν μπορείτε, αποφεύγετε να οδηγείτε σε αυτούς τους δρόμους, τουλάχιστον όταν έχουν πολλή κίνηση. Πριν ξεκινήσετε τη διαδρομή σας, προετοιμάστείτε όσο καλύτερα γίνεται, διότι αν χαθείτε θα σπαταλήσετε καύσιμο. Έτσι, καλό είναι να έχετε πάντα μια δεύτερη, εναλλακτική λύση. Τέλος, να ξέρετε ότι οι συντομότερες διαδρομές είναι πιο δαπανηρές. Ένα αυτοκίνητο χρειάζεται να διανύσει έως 8 km προτού ο κινητήρας επιτύχει τη μέγιστη αποδοτικότητα. Αν είναι δυνατόν, κάντε τις μικρές διαδρομές με τα ΜΜΜ ή με ποδήλατο, ανάλογα την περιοχή που ζείτε.

 

2. Αποφύγετε το ρελαντί

Αν αφήνετε αναμμένη τη μηχανή του αυτοκινήτου με τον μοχλό ταχυτήτων στο νεκρό σημείο, το γνωστό «ρελαντί», εξαντλείτε καύσιμο και μπαταρία. Ένας κινητήρας που λειτουργεί στο ρελαντί για 30 λεπτά την ημέρα καταναλώνει ένα ολόκληρο δοχείο καυσίμου μέσα σε δύο μήνες. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να σβήνουμε τον κινητήρα αν υπολογίζουμε ότι θα παραμείνουμε ακίνητοι για περισσότερα από δύο λεπτά. Αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει σύστημα αυτόματης διακοπής και εκκίνησης («stop-start»), βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργό.

3. Μην φορτώνετε πολύ το αυτοκίνητο

Τα ελαφρύτερα αυτοκίνητα είναι πιο αποδοτικά. Η επιτάχυνση ενός ελαφρού οχήματος χρειάζεται λιγότερη ενέργεια και καύσιμο σε σύγκριση με ένα βαρύ. Κάθε 45 kg που αφαιρείτε από το αυτοκίνητο μπορούν να εξοικονομήσουν 1% καυσίμου. Ελαφρύνετε το αυτοκίνητό σας για οικονομική οδήγηση. Απομακρύνετε αχρείαστα φορτία όπως κουτιά στον χώρο αποσκευών, μπάρες οροφής ή βάσεις ποδηλάτου που δεν χρησιμοποιείτε κ.λπ.

 

4. Ελέγχετε τακτικά τα ελαστικά

Η υπέρμετρη ή ελλιπής πίεση στα ελαστικά αναγκάζει τον κινητήρα του αυτοκινήτου να δουλεύει πιο σκληρά, καταναλώνοντας περισσότερο καύσιμο ή ηλεκτρισμό και εκπέμποντας περισσότερους ρύπους. Ελέγχετε τακτικά και τους τέσσερις τροχούς με μετρητή πίεσης και φροντίζετε να έχουν την πίεση την οποία συνιστά ο κατασκευαστής.

 

5. Περιορίστε τη χρήση κλιματισμού

Ο κλιματισμός αναγκάζει έναν θερμικό κινητήρα να παράγει μεγαλύτερο έργο, άρα να καταναλώνει περισσότερο καύσιμο. Στα ηλεκτρικά οχήματα, το κλιματιστικό εξαντλεί την μπαταρία και μειώνει την αυτονομία, ενώ το καλοριφέρ την εξαντλεί ακόμη πιο γρήγορα. Αν κάνει ζέστη, δοκιμάστε να ανοίξετε τα παράθυρα πριν ξεκινήσετε, για να μειώσετε την εσωτερική θερμοκρασία. Και, αν το αυτοκίνητο έχει κουμπί εξοικονόμησης («ECO/ECON») πατήστε το, για να αντλεί ο κλιματισμός την ελάχιστη δυνατή ενέργεια.

 

6. Οδηγείτε αργά και σταθερά

Η γρήγορη οδήγηση δεν είναι οικονομική οδήγηση καθώς καταναλώνει περισσότερο καύσιμο από την οδήγηση με σταθερή ταχύτητα. Σε ένα αυτοκίνητο με θερμικό κινητήρα, η οδήγηση με 110 km/h καταναλώνει 15% περισσότερο καύσιμο από την οδήγηση με 80 km/h και 9% περισσότερο από την οδήγηση με 95 km/h. Έχει υπολογιστεί ότι η μείωση του ορίου ταχύτητας από τα 120 km/h στα 110 km/h μπορεί να προσφέρει 12% εξοικονόμηση καυσίμου στα αυτοκίνητα που κινούνται με ντίζελ και 18% σε όσα κινούνται με βενζίνη. Σε ένα ηλεκτρικό όχημα, τα 95 km/h είναι η βέλτιστη ταχύτητα· η οδήγηση με 130 km/h μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό εξάντλησης της μπαταρίας έως 25%.

 

7. Οδηγείστε πιο ομαλά

Το ξαφνικό φρενάρισμα και οι συχνές αλλαγές ταχύτητας καταναλώνουν περισσότερο καύσιμο ή μπαταρία σε σύγκριση με τη σταδιακή επιβράδυνση ή επιτάχυνση. Μάθετε να βλέπετε από πριν πόσο πυκνή ροή οχημάτων θα συναντήσετε και να επιβραδύνετε εγκαίρως. Στα ηλεκτρικά οχήματα, χάρη στο σύστημα αξιοποίησης φρεναρίσματος, όταν επιβραδύνετε χωρίς να πατήσετε φρένο, ο ηλεκτροκινητήρας ανακτά ενέργεια. Με άλλα λόγια, η μείωση της ορμής του οχήματος φορτίζει την μπαταρία. Επομένως, καλό είναι να επιβραδύνετε και να επιταχύνετε ομαλά. Η οικονομική οδήγηση μπορεί να αυξήσει την αυτονομία ενός ηλεκτρικού οχήματος κατά 15%–20%. Αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει σύστημα σταθερής ταχύτητας (cruise control), να το χρησιμοποιείτε όποτε μπορείτε, διότι προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση καυσίμου.